lauantai 22. maaliskuuta 2008

Patongit

Kaupan patonkeihin kyllästyneenä päätimme kokeilla patongin leipomista itse. Ensimmäinen kerta oli viime viikonloppuna. Silloin jouduimme jatkamaan keskenloppuneita jauhoja vehnäleseellä ja siitä se ajatus sitten lähti... Seuraavan kerran teimme suosiolla vähän vähemmän vehnäistä patonkia Myllärin jauhoseoksesta ( vehnäjauho, vehnärouhe, hiivaleipävehnäjauho, ruisjauho), vehnäleseistä ja vehnäjauhoista. Ja hyvää tuli.


Patongit 4 kpl

1 tl kuivahiivaa
5 dl lämmintä vettä
2 tl suolaa
10-12 dl jauhoja ( 5 dl mylläriä, 1 dl leseitä ja loput vehnäjauhoja)
1 muna vatkattuna ja sekoitettuna rkl kylmää vettä


Liuotetaan hiiva 1 dl lämmintä vettä. Annetaan olla n. 10 min.

Sekoitetaan suola jauhoihin.

Lisätään hiivaliuos ja loput vedet.

Vaivataan 6-10 min.

Annetaan kohota n. 1h peitettynä.

Jaetaan taikina 4 osaan ja muotoillaan patongeiksi. Voidellaan munaveiseoksella ja tehdään patonkeihin viillot terävällä veitsellä.

Uunin kestävään astiaan 4 dl vettä ja se patonkien kanssa 225 C uuniin 15 min. jonka jälkeen lämpöä miedonnetaan 200 C:siukseksi ja paistetaan vielä 5-10 min.

Jäähdytetään ritilällä.

Alkuperäinen innoitus löytyi Ranskattaret eivät liho (Mireille Guilliano) kirjasta.

Ei kommentteja: