perjantai 30. tammikuuta 2009

Sallitut kalat

Mikäli syöt kalaa, osta mieluummin luonnonkalaa kuin kasvatettua kalaa. Vältä alimittaisten kalojen ostamista. On tärkeää, että kala ehtii kutea ainakin kerran, ennen kuin se pyydetään. Kannattaa myös ostaa kalaa, joka on pyydetty lähivesiltä ja jonka pyyntipaikka tunnetaan sekä suosia monipuolisesti eri kalalajeja.

Vihreä valo: suosi näitä

  • ahven
  • hauki
  • hummeri
  • kampela
  • kilohaili
  • kuha
  • lahna
  • made
  • Ruotsin rannikolta kalastettu makrilli
  • muikku
  • rapu ja täplärapu
  • seiti
  • silakka
  • silli
  • sinisimpukka
  • särki
Keltainen valo: osta näitä harkiten
  • istutettu lohi
  • kasvatettu lohi, taimen, siika, nieriä
  • keltaevätonnikala
  • kirjolohi
  • nahkiainen
  • piikkikampela
  • Pohjanmereltä kalastettu makrilli
  • Pohjanmeren katkaravut
  • puna-ahven
  • siika
Punainen valo: vältä näiden ostamista:
  • ankerias
  • hait
  • hietakampela
  • luonnonlohi
  • punakampela
  • ruijanpallas
  • sinievätonnikala
  • trooppisten merien katkaravut
  • turska
WWF
Mietteitä ja mielipiteitä kaloista:
Meillä tulee kalasteltua Saimaalla haukea, kuhaa, ahventa ja vaihtelevasti siikaa. Joskus tulee kaupasta ostettua lohta. Myös lahna on erinomaisen hyvää savustettuna tai uunissa, kohta alkaa madeaika olla käsillä, kunpa sitä saisi jostain(varmaan pitää ostaa kaupasta), parhaimpia kalakeittoja tulee juuri matikasta. Tarkoitus olisi tänä vuonna kalabongauksen ohessa tutustua ns. roskakaloihin (särki, kiiski ym.) ruoanlaitossa..

Jos lukijoilla on hyviä kalareseptejä, niitä otetaan mieluusti vastaan.

5 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Kala on aina ihanaa! Itse tykkään kaikista eniten kalasta,joka on vielä raakaa, ja ceviche on sellainen ihana kalaherkku, missä käytetään raakaa kalaa, vaikkakin se siellä sitrusmehussa kypsyy jonkun verran.Täällä kaikki valittaa että Välimerestä ei nykyään nouse kalaa niinkuin ennen.Niin on ihminen sen pilannut :-(

Jussi kirjoitti...

Joo, se on sääli.Anonyymi tossa aikaisemmin kommentoi hauen levinneisyydestä, muttei tainnut tietää teikäläisen sijaintia..
Meillä tykätään paljon kylmäsavulohesta, mainiota leivänpäällä ja salaatissa tai pastassa.

Kmsu kirjoitti...

Meillä syödään paljon kalaa. Niin kaupasta ostettua kuin itse pyydettyäkin. Itse pyydetyistä ainoastaan kiisket on jääneet käyttämättä, mutta kaikki muu on aina ruuaksi valmistettu särjistä lähtien. Lahnakin on tosiaan ihan hyvää, vaikkakin aika ruotoista.

Lahnan valmistamme useimmiten uunissa perunasipulisekoituksen kanssa. Perunasipulisekoitus maustetaan suolalla ja pippurilla, suomustetun lahnan sisälle laitetaan perunasipulisekoitusta ja lahna vielä piilotetaan uunivuokaan perunasipulisekoituksen joukkoon. Sitten kermaa päälle ja uuniin hautumaan. Yksinkertaista, mutta oikein maukasta sekin.

Tämä talvi on nyt meillä ollut paras madesaaliiltaan. Jokaisella kokemiskerralla isoja mateita on noussut useampi. Madekeitto on meistäkin paras kalakeitoista. Mateen mätiäkin ollaan saatu nyt samalla runsaasti. Sekin on oikein herkkua!

Tsajut kirjoitti...

Tuosta tuli mieleen että joskus tein savustettua toutainta(lahnamainen) täytettynä mustatorvisienillä ja sipulilla.Ajatuksena on joskus kokeilla vastaavaa hauesta, hauki tosin vaatii reilusti vouta..

J

Helga kirjoitti...

Ongelmana on se, ettei kovin monessa pakastekalapakkauksessa ole mainintaa alkuperästä. Enkä millään voi muistaa (ilman listaa) mikä kala olikaan sallittu ja mikä ei, etenkään silloin kun asuu muualla kuin Suomessa (jonka kalalajit ovat tuttuja). Kun Suomessa ostaa ahventa niin tietää miltei 100 %, että se on myös pyydetty kotimaassa tai ainakin vähintään naapurissa.