lauantai 20. marraskuuta 2010

Bolo de Banana ja satsumakakku


Ennen mökkireissua näytin ohjetta ystävälle ja kysyin, kokeilemmeko tämmöistä banaanikakkua

Bolo de Banana

4 dl sokeria
2 banaania
3 dl vehnäjauhoja
2 dl muussattua banaania
3 munaa
3 dl maitoa
2 tl leivinjauhetta
(kanelia)

Vuoraa irtopohjavuoanpohja ja reunat leivinpaperilla. Kaada pohjalle 2 dl sokeria. Pane vuoka kuumaan uuniin, kunnes sokeri on sulanut siirapiksi. Viipaloi 2 banaania. Asettele viipaleet vuoan pohjalle sulan sokerin päälle.Voit ripottaa banaanien päälle kanelia, jos haluat.

Jäähdytä hetki ja voitele vuoan reunat. Sirottele sokeria reunoille.

Mittaa kulhoon jauhot, 2 dl sokeria, muussatut banaanit ja munat. Sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi.

Lisää maito vähän kerrallaan, samalla hyvin sekoittaen. Sekoita leivinjauhe taikinaan.

Kaada taikina vuokaa banaanien päälle.

Paista uunin alatasolla 200 asteessa 35 - 40 min. Jäähdytä hetki.

Irrota irtopohjavuoka ja kumoa kakku tarjoiluvadille. Jäähdytä kunnolla.


Ohje Kodin kuvalehti 22/10



Ohje tuntui monimutkaiselta ja ystävä lähti toteuttamaan ohjetta sovellettuna.

Hän sulatti paistinpannulla sokeria ja antoi sen saada kauniin ruskean sävyn. Kaatoi sokerin irtopohjavuokaan. Asetti leikellyt banaani siivut ja antoi jäähtyä hetken. Sillä aikaa hän teki taikinan, jonka kaatoi vuokaan.


Taikinan ohjeen urkkiminen osoittautui haastavaksi. Siihen kuulemma tuli kaikenlaista ja mitat olivat; sillä tavalla että se näyttää/tuntuu hyvältä.

Voi ja sokeri vaahdotettiin.
Lisättiin kanamunia yksitellen joukkoon sekoittaen, niin että niitä oli riittävästi.
Seuraavaksi joukkoon lisättiin vehnäjauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe.
Taikinaan lisättiin tilkka maitoa ja muussattua banaania.

Kakku paistettiin sopivalla lämmöllä kypsäksi.

Kun kakku otettiin uunista, laitettiin se ulos jähmettymään ja jähmettyihän se siellä vallan hyvin, niin hyvin, ettei meinannut irrota irtopohjasta. Kakuhimoiset mökkeilijät eivät edes havainneet pimeässä kakun ruhjottua olemusta, vaan se teki hyvin kauppansa.

Kakut eivät kauaa seurassamme kestä, joten seuraavana päivänä oli seuraavan kaakun vuoro.


Kakun ohje oli sama, mutta hedelmä oli vaihtunut toiseksi ja sula sokerikikkailu oli unohdettu.

Kakun koristeeksi ja taikinaan tulevat satsumat keitettiin sokeriliemessä. Koristeeksi silpaistiin muutama keitetty viipale ja glögistä jääneet mantelit. Loput satsumat puserrettiin siivilän läpi taikinaan. Satsumien sokeriliemellä korvattiin aiemman taikinan maitotilkka.

4 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Herkulliset kakut! Tuo bolo de banana herätti heti assosiaatioita,olen tainnut sellaista syödä Latinalaisessa Amerikassa asuessani..

Tsajut kirjoitti...

Jos mielikuvani on oikea, on kyseessä Brasilialainen kakku. Ainakin meidän saama versio kakusta oli mainio ja kokeilemisen arvoinen.

Noora kirjoitti...

Kylläpä vaikuttaa ihanalle! :)

Tsajut kirjoitti...

Ne olivat ihania. Onni on omata ystäviä, jotka ovat valmiita toteuttamaan kaakku toiveet :)