sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Mince Pies - hedelmäpiiraat

New Style Mince Pies

Ingredients

1 block shop bought all butter puff pastry
1 packet bought filo pastry
1 jar good fruit mincemeat
handful of roast chestnuts
handful of dried cranberries
Zest of 1 clementine
Handful flaked almonds
2 clementine (zest only)
1 block of butter
1 tub creme fraiche
Icing sugar
2 tbsp vanila sugar
3 / 4 tablespoon brandy
No black pepper (if you saw the programme, you know why)

Method
Roll out puff pastry to about the size of a teatowel (3mm thick). Spread mincemeat all over. Chop chestnuts and scatter over. Scatter on dried cranberries. Scatter on clementine zest. Roll pastry from long edge into a tight sausage. Cut sausage into rounds about 3/4" thick.

Take a 12 hole tart or bun tin. Lay out enough filo pastry to cover the same area as the bun tin plus 2 inches all round, brushing with melted butter. Lay on a second layer, overlapping joints, and again brushing with butter. Pick up the double sheet you have made, turn over and lay it over bun tin.

Take the pastry that was at the end of your "puff pastry roll" and use it to push filo sheet down into bun tin holes. Place one slice from the puff pastry roll in each bun tin hole. Brushmore melted butter round all the edges. Sprinkle almonds over top. Scatter with a little more icing sugar.

Bake in a pre-heated oven, 180C, 350F gas 5 for about 25 - 30 mins or until golden brown, risen and crisp.

Remove from oven, allow to cool slightly, Put cooling tray on top
and invert - remove bun tin. Put another cooling tray on top, and turn back over. Scatter more icing sugar on top, and break off individual mince pies.

In a bowl, mix creme fraiche with 2 tablespoons vanilla sugar, heat brandy in a ladle, pour, flaming over creme fraiche, mix well.

Serve warm - with a dollop of creme fraiche if you like.
Yhtenä aamuna hiippailin silmät ristissä kahvimuki kourassa sohvalle, avasin television ja sain Jamielta kimmokkeen kokeiluun. Eilen kokeilin ohjetta ja kas kummaa, taas tänä aamuna televisio esitti saman ohjelman.

Jos siis aloitan tarinan alusta. Oli viikonloppu ja minun piti kiskoa itseni untenmailta tähän maailmaan ja sännätä ekstrahommiin. Televisiossa Jamie kerti uudesta tavasta tehdä perinteinen Mince pie ja painoin ohjeen miten kuten mieleen ennen säntäämistäni päivänaskareisiin.

Ohjeessa minuun vetosi sen helppous, valmiit ainekset lyötiin yhteen, koottiin, koko komeus laitettiin tuokioksi uuniin ja sitten päästiinkin nauttimaan. Näinhän se periaatteessa meni, mutta valmiin Mincemeat:in löytäminen osottautui haastavaksi, edes Stockmann ei kyennyt minua tässä auttamaan. Onneksi Herkun vieressä WTC-talossa on Behnfords, josta löytyi ratkaisu tähänkin pulmaan.

Minulla siis oli täyte ja ajatus, että väsään näppärästi piiraat kyläillessämme lauantaina. Hommahan oli helppo, olin sen nähnyt. Pakkasin siis reppuuni täytteen, muffinipellin ja lähdin reippain mielin ensimmäiseen kyläpaikkaan.

Siellä se sitten iski, epävarmuus, muistinko ohjeen oikein, mitä kaikkea muuta piiraaseen tuli ja löytyisivätkö ainekset kyläpaikan kaapista. Pikainen googletus vei minut ohjeen ääreen. Halusin varmistua, että ymmärrän ohjeen täysin oikein ja päädyin liittämään tekstin Googlen kääntäjään. Sieltä suometetun ohjeen keskeltä pomppasi silmiin hämmentävä lause;
"Ota 12 reiän hutsu tai pulla tinaa". Onneksi matkassa oli tuo ja muutkin ainekset, lukuun ottamatta paahdettuja kastanjoita ja satsumia olivat matkassa.


...

2 things to add
1. Grated clementine zest after the mincemeat rolls have been put in the filo pastry casing. Cover with flaked almonds
2. Sift icing sugar over the whole lot before baking...


Jamie Oliver forum

Ja näin sen tein;

1 pkt voitaikinaa
1 pkt Filo-taikinaa
1 prk Miecemeat-hedelmä täytettä
kuivattuja karpaloita
mantelilastuja
tomusokeria
Cream Freshiä
Konjakkia
voita
satsumia

Kaulitse voitaikina, levitä päälle täyte + karpalot (satsuman kuoret raastettuna ohuiksi) ja sinne meni myös mantelilastut, kun en muistanut niiden kuuluvan päälle. Kääri taikina rullaksi, vähän samaan tapaan kuin korvapuusteja tehdessä. Leikkaa taikina 12 palaksi.
Rasvaa pullasudin avulla filotaikina (ohjelmassa yksinkertaisena, mutta meillä meni muutama filotaikina-arkki päällekkäin). Taikinan tulee olla kunnolla suurempi kuin muffinipellin. Aseta taikina pellin päälle, painele taikinamönttiä apuna käyttäen rullille kuopat. Aseta palaset kuoppiin. Tässä vaiheessa filotaikina tulisi voidella voilla, ripottaa päälle mantelilastut ja tomusokeria ensimmäisen kerran.
Paista 180 asteessa 25-30 min, tätä emme muistaneet ja kiireessä paistoimme 200 asteessa n. 10 minuuttia, joka ei ehkä ollut tarpeeksi, mutta meillä oli hoppu.

Piiraat saa ohjelman mukaan näppärästi ulos vuoasta asettamalla pellin päälle leikkuulaudan tms. ja kääntämällä koko komeuden ympäri, jolloin koko pellillinen humpsahtaa nätisti vuoasta. Käännä nurin kurin olevat tortut oikein päin, lisää tomusokeria koristeeksi ja tarjoile.

Piiraiden kera tarjottiin soosia, jossa oli vain cream fresfiä ja konjakkia, ohjelmassa soosiin käytetty brandy liekitettiin ja kastikkeessa oli myös satsumankuorta.

Oli hyvää ja maistui brittiläiseltä. Kuvaaminen meinasi unohtua seurustellessa ja lautanen oli siivoton edellisen jälkiruoan jäljiltä.

5 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Näin loppuhuipennuksen samasta ohjelmasta viikonloppuna, hyvä kun täällä on nyt respti vaivattomasti. Meiltäpäin ei kyllä saa "brittijauhelihaa" mistään, pitää tutkailla miten tekisi omatekoisen sekoituksen tai voishan sitä kokeilla vaikka luumuhillolla jouluisasti...katotaan mitä keksitään....

Tsajut kirjoitti...

Kokeile saako tuon linkin takaa tilattua, ainakin heillä oli sitä liikkeessä. Ja jos netti on pullollaan täyteohjeita. Toisaalta voisihan sen joulutortun syödä tuossakin muodossa :)

Miece pie oli kuulemma seuraavana päivänä, levättyään, paremman makuinen.

Anonyymi kirjoitti...

Pitää paikkansa, kerta kaikkiaan herkullista. Ja hyvin brittiläistä.

Tsajut kirjoitti...

Kiitos :)

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.