keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Croisantit eli voisarvet


Voisarvet kasvavat vaiheittain; niiden "kasvattaminen" vaatii aikaa. Jos haluaa päästä nauttimaan sunnuntaiaamun ilmestyksestä, joutuu aloittamaan valmistelut jo perjantaina, mutta yksittäiset vaiheet ovat melko nipeita, eikä niihin kulu yhteensä kuin 1 1/2 tuntia. Valmistustavankin oppii helposti; muutaman kokeilukerran jälkeen olet jo voisarvimestari.


2 1/2 dl maitoa + 2 rkl sarvien voiteluun
2 tl kuivahiivaa
5 1/2 dl vehnäjauhoja + 3 rkl erilliseen kulhoon odottamaan
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
12 rkl suolatonta voita

Kiille
1 keltuainen sekoitettuna ruokalusikalliseen maitoa


Perjantai-ilta (1. päivä)

1. Lämmitä 2 1/2 dl maitoa 42-asteiseksi. Liuota hiiva 1/2 desiin lämmintämaitoa, sekoita joukkoon 2 rkl jauhoja (ota 5 1/2 desistä). ja pyörittele palloksi. Peitä muovikelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä, kunnes pallo on kohonnut kaksinkertaiseksi (n. 20 min).
2. Sekoita jauhoihin sokeri ja suola.
3. Siirrä kohonnut taikinajuuri taikinakoukuilla varustettuun yleiskoneen kulhoon, lisää loput maidosta ja käynnistä kone. Koneen vatkatessa voimakkaasti lisää sokeri-suola-jauhoseos vähän kerrallaan joukkoon. Laske samalla vatkausnopeutta ja jatka, kunnes taikina on pehmeän kimmoisaa.
4. Peitä kulho muovikelmulla ja laita yöksi jääkaappiin.

Launataiaamu (2. päivä)

1. Anna voin pehmetä huoneenlämpöiseksi ja hiero siihen kämmenpohjalla 3 rkl jauhoja, kunnes seos on sileää. Muotoile se neliöksi.
2. Ripottele leivinpöydälle (marmori on ihanteellinen) jauhoja, muotoile taikinasta suorakaide (15 x 35 cm) ja levitä voineliö suorakaiteen kahdelle ylimmälle kolmannekselle, niin että sivuilla ja yläreunaan jää sentin verran tyhjää.
Taittele taikina 3 osaan kuin kirjepaperi. Käännä taikinaa vastapäivään (se näyttää nyt vihkolta, jonka avoin sivu osoittaa oikealle), kauli se uudelleen 15 x 35 cm:n suorakaiteeksi ja taita taas samalla tavalla.
3. Siirrä taikina uunivuokaan, pietä muovikelmulla ja laita 6 tunniksi jääkaappiin.


Lauantai-iltapäivä (2. päivä)

1. Kauli ja käännä taikina vielä kaksi kertaa, peitä kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin.


Sunnuntaiaamu (3. päivä)

1. Ota taikina jääkaapista n. 1 1/2 tuntia ennen paistoaikaa ja ripottele leivinpöydälle jauhoja. Kauli taikinasta mahdollisimman nopeasti ympyrä, jonka halkaisija on noin 40 cm. Leikkaa ympyrä veitsellä neljään osaan ja jokainen neljännes kolmeksi kolmioksi.
2. Aloita kolmion kannasta ja kääri molemmin käsin rullalle kohti kärkikulmaa. Älä taivuta puolikuun muotoiseksi. Käsittele kaikki 12 kolmiota samalla tavoin. Siirrä ne uunipellille ja voitele maidolla. Anna seistä huoneenlämmössä n. 45 min tai kunnes voisarvet ovat kohonneet kaksinkertaisiksi.
3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele croisantit kiilteellä ja paista n 25.30 min. Jos sarvet ruskistuvat liian nopeasti, peitä väljästi foliolla ja jatka sitten paistamista. Anna jäähtyä 15-20 minuuttia ennen tarjoilua.


Croisanttien teko oli mukavaa ja taikina oli helppoa käsitellä, mutta muutaman mokan onnistuin tekemään. Tietenkin voisi keskittyä täysin siihen, mitä on tekemässä, eikä säätää samalla montaa asiaa, niin lopputuloskin olisi toinen. Alkuun mokailin esitaikinan kanssa, en tajunnut, että vain osa lämmitetystä maidosta käytetään. Päivä kahden hommelit eivät noudattaneet aikataulua ja toinen kaulitsemiskerta jäi väliin. Kohoamassa olevat sarvet eivät saaneet maitoa pintaansa ja nostatus aika ei millään ollut riittävä hyisessä keittiössämme. Uunissakin nuo kerkesivät saada liikaa sävyä pintaansa, mutta kaikesta huolimatta homma oli kivaa ja tulen kokeilemaan sitä uudelleen.


Ohje; Ranskattaret eivät liho, Mireille Guilliano

Ei kommentteja: