perjantai 10. joulukuuta 2010

Spelttipatonki



Spelttipatonki

Esitaikina

1,5 dl kylmää vettä
5 g tuore hiivaa
3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa

Taikina

3 dl haaleaa vettä
10 g tuore hiivaa
6-7 dl spelttijauhoja
1 tl suolaa

Valmista esitaikina. Vaivaa huolella. Peitä kulho muovikelmulla ja siirrä se jääkaappiin 12-20 tunniksi.
Seuraavana päivänä lisää esitaikinaan vesi, murennettu hiiva, spelttijauhot ja suola. Alusta taikina ja anna sen kohota n. tunti. Kaada taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja jaa se neljään osaan. Muotoile patongeiksi. Kohota. Paista patonkeja 5 min 250 asteessa ja laske lämpötilaa.
Voitelin patongit vedellä ennen uuniin laittamista.


Sain Jyväskylän Marttojen ohjeen ja päätin kokeilla kehuttua patonkia. Joskus ammoin tein erilaisella ohjeella patonkia, mutta Marttojen patonki oli paljon parempaa. Vielä kun oppisi että patonkien tulee olla pitkiä ja paksuja, eikä pitkiä ja luiruja.

3 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Ilmeisesti siis onnistuivat. Hyviä leipäreseptejä ei oo koskaan liikaa

Tusla kirjoitti...

Ihanan oloisia!
Spelttiä olis mullakin kaapissa, pitäisi varmaan leipoa.

Ja ihan off topis, mutta nuo ruskeat Kastehelmi-lautaset on aivan mielettömän ihanat! :)

Tsajut kirjoitti...

Piti hommata spelttiä itsellekin, jotta saan tehtyä patonkeja uudelleen, olivat ne sen verran herkkua :)

Kastehelmet ovat perintökalleuksia, niistä sai syödä, kun kyseessä ei ollut aivan arkinen tilanne.