tiistai 12. huhtikuuta 2011

Italialainen pääsiäiskakku


Italialainen pääsiäiskakku

Pasta frolla taikina:

180 g vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
125 g paloiteltua voita
100 g sokeria
3 hieman vatkattua keltuaista
1 tl raastettua sitruunankuorta

Täyte:
3 1/2 dl maitoa
60 g pieneksi paloiteltua vermisseli pastaa (tai egg noodles durum wheat)
ripaus suolaa
1 tl jauhettua kanelia
100 g + 3 rkl sokeria
375 g ricotta-juustoa tai maitorahkaa
3 kananmunaa
60 g hienonnettua kakuntäytettä (/aprikoosi/appelsiini marmeladia)
1/2 tl raastettua sitruunan kuorta
3 rkl tummaa rommia
3 rkl appelsiini mehua

(Tomusokeria koristeluun)

 Siivilöi taikinajauhot ja suola kulhoon.
Tee jauhojen keskellä syvennys.
Laita voi, sokeri keltuaiset ja sitruunan kuoriraaste syvennykseen ja sekoita aineet pyöreäpäisellä veitsellä isohkoiksi muruiksi.
Ota taikina kulhosta ja vaivaa se hieman jauhotetulla alustalla sileäksi.
Kääri taikina muoviin ja seisota sitä viileässä puolen tunnin ajan.

Kuumenna täytteen maito kiehuvaksi.
Lisää vermisselli, suola, kaneli ja 1 rkl sokeria maitoon.
Keitä hiljalleen ilman kantta, kunnes neste on imeytynyt vermiselliin.
Sekoita välillä ja jäähdytä.

Hiero juusto ja 100 g sokeria yhteen sileäksi seokseksi.
Erota kananmunien keltuaiset valkuaisista.
Sekoita ensin keltuaiset ja vermisselliseos juustoon ja sitten kakkutäyte, sitruunankuoriraaste ja mehu sekä rommi.

Vatkaa toisessa kulhossa 2 valkuaista kovaksi vaahdoksi.
Vatkaa loppusokeri joukkoon ja sekoita vaahto varovasti nostellen juustoseokseen.

Ota taikinasta kolmannes erilleen.
Kaaviloi loput kevyesti jauhotetulla alustalla n. 30 cm pyöryläksi, vuoraa sillä voideltu ja korppujauhotettu vuoka.
Kaada täyte taikinakuoreen.
Kaaviloi lopputaikina ristikoiksi kakun pinnalle.
Kiinnitä suikaleet taikinareunaan.
Voitele ristikko loppulla valkuaisella.
Nosta kakku esilämmitettyyn uuniin ja paista sitä n. tunnin ajan.

Ripottele tomusokeri jäähtyneen kakun pinnalle.



2 kommenttia:

Herkkusuu kirjoitti...

kuulostaa tekstin mukaan ihanalle, ja kuvoista voi päätellä samaa, pitää joskus kokeilla.

Satu kirjoitti...

Kakku oli hyvä; erilainen. Ja siinä on kunnolla syömistä :D

Suosittelen tavaamaan ohjeen muutamaan kertaan, tuo oli aika monivaiheinen tehdä, poikkesi paljon siitä, mihin itse olen tottunut