lauantai 9. huhtikuuta 2011

Täytekakut-kurssi


Vadelma-valkosuklaakakku

 Helsingin työväenopisto, ammatillinen opettaja Eija Virkki

Menin täytekakku kurssille oppiakseni tekemään muutaman erilaisen kakkupohjan, täyttämään kakut muullakin, kuin marjoilla ja hedelmillä ja kuorruttamaan kakut jotenkin somasti. Lutvin kurssin läpi tekemättä yhtäkään täytekakkua. Kurssilla työparina minulla oli mukava rouva, jonka kanssa teimme Italialaisen pääsiäiskakun, Mango-passionhedelmäkakun ja sämpylöitä. Me siis saimme kurssilla myös siellä tehtyä kasvisborssikeittoa, tomaattimuffineita ja niitä sämpylöitä, tästä huolimatta olo oli kaiken kakun maistelun jälkeen aika sokerinen.

 Banaanitäytekakku

Ulla Svenskin neuvot onnistuneiden täytekakkujen rakentamiseen:

Kakkupohja kannattaa paistaa täyttöä edeltävänä päivänä, jotta se tiivistyy, eikä murene helposti leikattaessa. Seuraavana päivänä olisi vuorossa kakun täyttäminen, että maut tasaantuvat ja kakusta tulee maultaan herkullinen. Kolmantena päivänä on vuorossa kakun täyttäminen.

Unkarilainen Pisskau

Kakun saa onnistumaan, kun käyttää lämpimiä kananmunia ja ainesuhteet ovat oikeat. Kananmunat ja sokeri kannattaa vatkata napakaksi vaahdoksi ja kuivat aineet kannattaa sekoittaa joukkoon puhtain käsin tai haarukkalastalla varovasti sekoittaen. Näin vatkauksessa syntyneet ilmakuplat eivät hajoa niin herkästi ja kakkupohja nousee kunnolla paiston aikana.

Kakun kostutukseen voidaan käyttää mehuja, sokerivettä, maitoa, säilykehedelmien lientä tai keitettyä ja jäähdytettyä sokeri-vesiseosta.


Halva-mustaherukkakakku

Vinkkejä;
Lämmitä kananmunat ennen vatkaamista laittamalla ne muutamaksi minuutiksi kulhoon lämpimään veteen, näin ne vatkautuvat paremmin.
Muista laittaa uuni päälle, ennen kuin ryhdyt tekemään kakkupohjaa, näin kakku pääsee heti uuniin, eikä joudu seisomaan vuoassaan.
Älä laita leivinjauhetta liikaa, muuten kakku lässähtää. Maksimimäärä leivinjauhetta 6-8 kananmunan kakussa on 1 tl.
Sihtaa jauhot siivilän läpi ja sekoita kakku puhtain käsin tai työvälineellä, näin ilmakuplat eivät hajoa ja kakusta tulee kuohkea.
Laita vuolukivilaattoja tai laakeita kylmäkalleja pakkaseen pari päivää ennen juhlia ja sujauta ne sitten liinan tai kukkujan alle. Kakut säilyvät näin kylmänä pidempään.

Pajunkissakakku

Kuvien laatu on surkea, kännykamera ja minä emme toimi yhdessä hyvin.

Ei kommentteja: