keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Kekseistä

 Kekseitä pitäisi tulla rapeita seuraavilla vinkeillä:

Voi mureuttaa pikkuleivät. Margariini on pehmeämpää ja vaahtoutuu helpommin, mutta voin etuna on maun lisäksi sen antama rapeus.

Erikoishieno kidesokeri vaahtoutuu rasvan kanssa tasaisesti. Se myös sopii koristeeksi.

Erikoissokerit puhdistamattomat sokerit tuovat lisämakua ja -väriä.
Tumma muscovadosokeri vivahtaa lakritsiin ja vaalea toffeeseen. Määrä on yksi yhteen normaalin sokerin kanssa, mutta vaahtoutuvuus on huonompi. Vaahdota ensin munat ja lisää sitten vasta joukkoon sokeri. 
Melassi on siirappimaista, ravinnepitoista tahnaa, jolla on hyvin omanlaisensa, paahteinen ja viljaisa maku. Sitä muodostuu sokerituotannon sivutuotteena. Fariinisokeria saadaan sekoittamalla valkoista sokeria ja melassia keskenään. Melassi on perinteinen herkku Amerikassa, jota käytetään kakkuihin, piirakoihin, kekseihin ja marinadeihin.  
Fariinisokeri sopii tummiin leivonnaisiin. Se on sisältämänsä siirapin vuoksi makeampi kuin kidesokeri, joten sitä käytetään 3/4 kidesokerin määrästä.
Intiaanisokeri on toffeeseen vivahtavan makuista ja sillä voi korvata kidesokerin yksi yhteen.
Hedelmäsokeri ei vaahtoudu kunnolla, joten vatkaa ensin munat vaahdoksi ja lisää vasta sitten sokeri joukkoon.. käytä hedelmäsokeria 2/3 osaa sokerinmäärästä ja laske uunin lämpötilaa 25 astetta matalammaksi.
Ruokosokeri on yhtä makeaa kuin tavallinen sokeri ja se antaa leivonnaisiin hivenen enemmän väriä ja makua. Se ei vaahtoudu yhtä hyvin kuin kidesokeri.

Erikoisvehnäjauhot ovat puolikarkeita vehnäjauhoja karkeampia ja siksi niillä saa aikaan mureampia keksejä. Lisää jauhot vähän kerrallaan taikinaan.

Makuaineet antavat keksille sen luonteen. Kun perustaikina on kunnossa, voi sitä säveltää eri makuaineilla. Suu tuntumaa tuovat pähkinät, suklaa ja siemenet; kokonaisina ja rouheena.

Paista pikkuleivät uunin ylimmällä tasolla. uuninlämpötila on yleensä 200-250 väliltä.

Jäähdytys ritilän päällä takaa rapeuden.

Säilytys tiiviissä rasiassa, jossa keksien maut saavat vetäytyä ja syventyä.Ruokasoodan voi pikkuleipätaikinoissa korvata leivinjauheella (1 tl soodaa = 2 tl leivinjauhetta)

Leivinjauheen voit korvata ruokasoodalla vain jos taikinassa on siirappia, hunajaa tai hapanmaitotuotetta (1 tl leivinjauhetta = 1/2 tl soodaa).

Hirvensarvisuolan voi korvata leivinjauheella (1 tl hirvensarvisuolaa = 2 tl leivinjauhetta).

Ei kommentteja: