tiistai 13. syyskuuta 2011

Loppukesän kuuma peruna - keskustelua ruuasta

Ilmastoinfo tarttuu kesän kuumaan perunaan ja kokoaa ruoka-alan vaikuttajia saman pöydän ääreen Ilmastoinfoon Sanomataloon tiistaina 13.9. kello 17 – 19.

Kansanedustaja Jani Toivolan johdolla keskusteluun osallistuvat mm.:
Hanna Partanen, ravintoterapeutti
Olli Sirén, Ravintolapäivän toiminnanjohtaja
Christer Lindgren, Puhtaiden makujen puolesta ry
Olli Repo, Herttoniemen ruokapiiri ja kaupunkilaisten oma pelto –hanke
Ville Relander, projektipäällikkö, Helsingin kaupungin ruokastrategia
Arja Kosonen, Unicafen toimitusjohtaja
Petteri Huuska, ympäristösuunnittelija Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.Myöhästyin hivenen tapahtuman alusta ja minulta jäi kuulematta Hanna Partasen ja Olli Sirenin aloituspuheenvuorot.
Christer Lindgren puhui villivihanneksien tulemisesta, Streetfood Helsinki projektista, kasvisruokavalion yleistymisestä lähivuosina sekä yleisestä ilmapiiristä joka mahdollisesti tuo paljon uusia asioita ihmisten ruokailutottumuksiin. Myös Olli Siren puhui yleisestä hengen muutoksesta, siitä kuinka ruokailusta ja ruoanlaitosta on tullut taas sosiaalinen tapahtuma, joka on muutakin kuin pelkkää nälän tyydyttämistä. Ihmisläheinen ruokakulttuuri on hänen mielestään nousussa samoin kuin ruoan merkitys sosiaalisena yhteen kerääjänä.


Olli Repo kertoi Herttoniemen ruokapiirin synnystä jo useista medioista tutun tarinan. ja kannusti muitakin tarttumaan toimeen. Repo toi myös esiin ruokapiiri ja pelto hankkeen sosiaalisen puolen.
Arja Kosonen toi esiin suurkeittiöpuolta ja toimimista yhdessä teollisuuden kanssa. Hän korosti että isoilla tuottajilla on iso vaikutus. Kososen puheenvuorot toivat hyvin esiin sen, että me kaikki olemme jossain vaiheessa elämäämme olleet laitoskeittiön ruokittavina ja juuri niiden toiminnan kehittäminen yhdessä teollisuuden kanssa saa aikaan suuria muutoksia, jotka koskettavat suuria massoja.
Ville Relander kertoi hyviä uutisia Tukkutorin alueesta, jo vuoden kuluttua siellä alkaa toiminta, alussa pieni muotoisempana, mutta kahden-kolmen vuoden remonttien jälkeen punatiiliset rakennukset on remontoitu ravintoloiden, kauppojen ja ei-kaupallisen toiminnan tarpeisiin. Myös Hietalahden halli palaa ruokahalliksi tauon jälkeen.


Mikäli illan annin tiivistäisi näin kokkaajan näkökulmasta olisi se varmaan seuraavanlainen; villivihannekset ja kasvisruoka ovat seuraava suuri asia, mikä tulee ruokamaailmaan.
Ruoasta ja ruokailusta on tullut harrastus ja sosiaalinen tapahtuma, tämä varmasti selvittää pienten kivijalkaliikkeiden ja erikoismyymälöiden ennustetun nousun. (Suuret kauppaketjut seuraavat trendejä ja tarjoavat kuluttajille näiden haluamia hyödykkeitä ainakin sen verran, että julkisuuskuva kiillottuu). Ihmiset kaipaavat ekologisempaa ruokaa, jonka viljelijällä on kasvot.

Ei kommentteja: