perjantai 28. lokakuuta 2011

Paahdetut mustajuuretMustajuuria
Suolaa
Mustapippuria
Öljyä

Pese ja kuori mustajuuret.
Mikäli juuret eivät ole saman kokoisia, niin halkaise paksuimmat saman kokoisiksi kuin pienimmät.
Hiero juuriin öljyä.
Ripottele päälle suola ja pippuri, sekoita.
Paista uunissa (meillä n. 200) kypsäksi.
Aikaa emme taaskaan saaneet ylös, mutta ohuiksi pilkotut juuret kypsyivät melko nopsaan.

Vinkkejä:
Pese juuret hyvin juuresharjalla. Käytä kuoriessa hansikkaita, sillä mustajuuren neste värjää. Kuoriminen hoitui helposti y:n mallisella kuorimaveitsellä juuren pötköttäessä leikkuulaudulla, jolloi se ei niin helposti katkennut. Laita kuoritut juuret odottamaan kylmään, joko etikalla tai sitruunalla terästettyyn veteen, jolloin ne eivät niin tummu.


Viime syksynä tutustuin mustajuureen keitettynä ja tarjoiltuna hivenen parsan tapaan. Ihastuttuani juuren makuun päätin ostaa pussillisen siemeniä ja kasvattaa juureni itse. Viime viikonloppuna keräsin katseita sännätessäni mustassa kotelomekossa, lantsarit jalassa ja talikko kourassa kohden kasvimaata. Muutama talikon rouhaisu riitti nostamaan kolmanneksen mustajuuri sadostani illallispöytään. Vain yksi juuristani oli kiemurainen eli maa on todennäköisesti ollut tarpeeksi multava, kuohkea ja kivetön mustajuurille.


Ensi kesäksi raivaan mustajuurille suuremman viljelyalan. Käännän maan huolellisemmin ja syvemmältä, vaikka nykyinenkin syvyys tuntui olevan melko hyvä.  Osan nykyisistä mustajuurista, ne liian tiuhaan istutetut, annan talvehtia maassa ja kerään ne joko keväällä tai myöhemmin kesällä.

Mikäli viljelysuunnitelmani toteutuvat, niin saan ensi syksynä säilöttyä satoa kylmäkellariini hellästi hiekkamullalla peiteltynä.

4 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

En ole koskaan syönyt mustajuurta,mutta tein juuri maa-artisokkaa uunissa,oliskohan niillä mitään yhteistä..

Henskis kirjoitti...

Minäkään en ole koskaan syönyt mustajuurta! Miltähän se mahtaa maistua... :)

Nanna kirjoitti...

Teit sitten vähän parempaa kuin eräät...(kuulin kerran yhdestä olutsopankeittäjästä joka pilasi kasvattamansa mustajuuret.. :D.)

Kyllä mäkin kuitenkin meinaan vielä mustajuurta kylvää uudelleeen.

Mustajuuressahan on siis uskomattoman parsainen maku kertakaikkiaan, erittäin herkullista. Niinhän on kyllä maa-artisokkakin, mutta sen maku menee jonnekin hienostuneen perunan suuntaan...

Satu kirjoitti...

Mustajuuri on parsamaista, mutta ei niin säikeistä, vaan rakenne on kiinteämpi ja napakampi. Nannan kanssa olen samaa mieltä, että maa-artisokka menee maussa likemmäksi perunaa.

Mustajuurta ja maa-artisokkaa kasvaa palstallani ensi kesänä, mikäli suunnitelmat toteutuvat.