maanantai 28. marraskuuta 2011

Kello viiden tee



Olen haikaillut pitkään pääseväni nauttimaan kello viiden teestä kaikkine tarjoamuksineen. Niinpä tällä kertaa olin päättänyt päästä kokemaan tällä kertaa Lontoossa oikean kello viiden teen skonsseineen ja voileipineen.

Caffe Concerto valikoitui kohteeksemme. Jäin heidän sivujensa perusteella, siihen uskoon, ettei ketjun jokaisesta kahvilasta saa kello viiden teetä joten menuita selaamalla etsin kaikki ne paikat, jotka varmasti tarjoavat teetä, nyt vain olen hukannut listaukseni.

  Afternoon tea-perinteen käynnisti Bedfordin kreivitär Anna vuonna 1559. Elettiin aikaa ennen lounaita, ja kreivitärtä heikotti aamiaisen ja myöhään nautittavan päivällisen välillä.



Oikea teehetki
1. Käytä raikasta, vasta keitettyä vettä. Vettä ei saa keittää toista kertaa, se tappaa vedestä hapen.
2. Lämmitä teekannu ennen teelehtien laittamista kaatamalla siihen kuumaa, muttei kiehuvaa vettä, huljauta ja kaada pois.
3. Täytä teelehtiä sisältävä kannu vedellä. Hämmennä kevyesti ja anna hautua viisi minuuttia. Ota kellolla tarkka aika.
4. Laita kuppiin huoneenlämpöistä, rasvaista maitoa puolitoista ruokalusikallista (tai kolme teelusikallista).
5. Kaada tee kuppiin siivilän läpi niin, että pinta on sentin päässä kupin reunasta.
6. Kun teekannu on tyhjä, kaada siihen lisää vettä hautumaan. Vaikka tee hautuisi yli viisi minuuttia, ensiluokkaisista teelehdistä tehdyn teen ei pitäisi muuttua kitkeräksi.
7. Käytä tee pannun päällä "teemyssyä", joka pitää veden lämpimänä.

Antti Helin


Hedelmäkakkua, leivoksia
Skonsseja ja hilloa
Kurkku ja lohivoileipiä


Ei kommentteja: