sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Mausteinen palsternakkapiiras


Mausteinen palsternakkapiiras

400 g murotaikinaa

Täyte:
5 keskikokoista palsternakkaa
vettä
3,5 dl maitoa
3 kananmunaa
1 tl inkivääriä
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
1,5 tl kanelia
1,5 dl ruokosokeria
2 rkl ranskankermaa


Voitele halkaisijaltaan vähintään 25 cm kokoinen ja korkeareunainen (5 cm) uunivuoka. 

Vuoraa vuoka murotaikinalla.
Kuori ja pilko palsternakat. 

Kuumenna vesi kattilassa ja lisää pilkotut palsternakat, keitä kypsiksi. 
Kaada vesi pois ja soseuta palsternakat pyreeksi sauvasekoittimella.
Täytteeseen tarvitaan 3,5 dl palsternakkapyreetä, joten mittaa pyreetä erilliseen astiaan sen verran.
Lisää jäähtyneen palsternakkapyreen joukkoon muut aineet ja sekoita seos tasaiseksi.
Kaada täyte piirasvuokaan ja paista uunissa 150 asteessa noin 50 minuuttia, kunnes täyte hyytyy.
Tarjoa piiras kylmänä.


Mikäli haluat tehdä viljattoman version piiraasta, onnistuu se helposti, jätät vain taikinan kokonaisuudessaan pois ja kaadat täytteen hyvin voideltuun vuokaan.


Tämän piiraan voit myös tehdä kurpitsasta, jolloin soseutat (uunissa ensin paahdetut) kurpitsat palsternakan sijaan. Palsternakkaversio sai näistä kahdesta enemmän kehuja.



Korkea sokeripitoisuus ja eteeriset öljyt antavat palsternakalle sen tyypillisen maun. Palsternakka muistuttaa käytöltään jonkin verran porkkanaa. Palsternakkaa voisi käyttää nykyistä paljon enemmän, koska se on herkullinen, hyvin säilyvä ja sopii hyvin kaikenlaisiin keittoihin, patoihin, gratiineihin, kasvispihveihin, leivonnaisiin ja perunan kanssa soseeksi. Tavallisin käyttökohde meillä on erilaiset liemet.


kainuunpuutarhayhdistys

5 kommenttia:

Riikka kirjoitti...

Johan olet innostunut palsternakasta. :) Miltäs tämä kakku maistui? Ohje vaikuttaa tosi jännältä.

Yaelian kirjoitti...

Nyt rupesi kyllä harmittamaan,ettei täällä saa palsternakkaa....

Satu kirjoitti...

Riikka, laps' jo totesi ettei mikään ruokahaaste sano, että kyseistä raaka-ainetta pitäisi aina ostaa se pari kiloa, vaan että niitä voisi kuulemma ostaa ihan kohtuudella ;)
Mutta palsternakka on ihanaa ja tämä piiras sai enemmän kehuja kuin vastaava, kurpitsalla tehty.

Yaelian; palsternakka on porkkanan sukulainen, eikö siellä oikeasti voi viljellä sitä?

Kipparin morsian kirjoitti...

Mahtavaa! Luomulaatikosta (http://www.luomulaatikko.com/) löytyi perjantaina suuri palsternakka ja tämä piiras näyttäisi olevan oiva kohde. Ellen sitten testaa toista ohjettasi, kiitos joka tapauksessa!

Satu kirjoitti...

Palsternakka on aivan ihana raaka-aine ja Uuden mustan sivuilla on koko joukko ohjeita palsternakalle.