torstai 15. joulukuuta 2011

Stollen

 Tämä Stollen on väärän mallinen, siitä tehtiin lituska, jotta se kypsyisi nopsempaan

Stollen

Taikinajuuri:
2 1/2 dl maitoa
1/2 palaa hiivaa (25 g)
5 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
2 dl rusinasilppua
1/2 dl konjakkia
1 1/2 dl hillottua appelsiininkuorta
1 1/2 dl sukaattia
1 dl mantelirouhetta
4 dl vehnäjauhoja
150 g voita (pehmeää)
1/2 dl voisulaa voiteluun
1 dl tomusokeria koristeluun

Murenna hiiva lämpöiseen maitoon ja sekoita joukkoon 5 dl jauhoja.
Kohota taikinajuurta peitettynä 20 minuuttia.
Pane samaan aikaan rusinat maustumaan konjakkiin.

Lisää juureen sokeri, suola, kardemumma, konjakkirusinat, hillottu appelsiininkuori, sukaatti ja manteli rouhe.
Alusta jauhoilla ja lisää lopuksi pehmeä rasva.
Taikina saa olla napakka.
Nostata lämpimässä.
Kaaviloi taikinasta leivinpöydällä suorakaiteen muotoinen, noin parin sentin paksuinen levy.
Taita kolmannes pitkistä reunoista keskelle, keskustan päälle.
Kohota leivinpaperilla pellillä.
Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.
Voitele kuumana voisulalla ja siivilöi pinnalle runsaasti tomusokeria.
Stollen säilyy jääkaapissa useamman viikon.

Joulupitkon nimi on stollen
Stollen on perinteinen saksalainen joulupitko. Alunperin sen piti painaa kaksi kiloa ollakseen aito. Nykyään stollen on stollen pienemmässäkin muodossa.

Stollenin muoto on uskonnollista perua ja se symboloi kapaloitua Jeesus-lasta. Stollenin päällä oleva valkoinen sokeri tarkoittaa puolestaan viattomuutta.

          Valio

Ei kommentteja: