tiistai 21. helmikuuta 2012

Leipä


Leipä

5 dl vesi, kädenlämpöinen
35 g tuore hiiva
1/2 rkl suola
1 rkl siirappia
n. 13 dl vehnäjauhoja
25 g voita


Murusta hiiva veteen ja sekoita kunnes hiiva on liuennut.
Lisää suola, siirappi.
Lisää jauhot vähitellen vaivaten joukkoon.
Vaivaa taikinaa kunnes se alkaa olla kimmoista, noin kymmenkunta minuuttia.
Lisää lopuksi pehmeä voi joukkoon.
Jätä taikina kohoamaan n. puoleksi tunniksi.
Leivo siitä 4 leipää.
Anna leipien kohota noin puolituntia.
Paista leivät 200-asteessa noin puolituntia.

Voit jakaa taikinan kahtia ennen ensimmäistä kohotusta ja leipoa toisesta puolesta kaksi leipää pellille kohoamaan. Kohottamalla puolta taikinasta vain kerran saat osan leivistä nopeampaan uuniin, tosin saat myös hivenen pienempiä leipiä.

Mikäli haluat leivästä pehmeää, kääri se heti uunista ottamisen jälkeen puhtaaseen pyyhkeeseen.
Mikäli haluat siitä vähemmän pehmeän, jäähdytä se ritilän päällä, jolloin kosteus pääsee hyvin haihtumaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minä jäähdytän ritilällä liinan alla. Porkkana- tai/ja perunaraasteella saa vielä maukkaamman leivän.

paakari

Satu kirjoitti...

Täytyy kokeilla tuota ruokaisampaa leipää joskus :)