perjantai 3. helmikuuta 2012

Paneer- ja juoksutinjuusto


Paneer-juusto

3 l täysmaitoa
1 dl siivilöityä sitruunan mehua


Kuumenna maito suuressa, paksupohjaisessa kattilassa.
Sekoita kuumennuksen aikana, jottei maito pala pohjaan.
Vähennä lämpöä ja sekoita joukkoon sitruunan mehu.
Kuumenna vielä hetki miedolla lämmöllä.
Sammuta liesi, kun maitoon alkaa muodostumaan kokkareita.
Ravistele kattilaa, jotta kellertävä hera alkaa erottumaan.
Mikäli saostuminen hidastuu niin kuumenna vielä hetki miedolla lämmöllä.
Vuoraa lävikkö harsolla, niin että harson reunat ylettyvät lävikön reunojen yli.
Aseta lävikkö astian tai toisen kattilan päälle.
Kaada saostunut maito lävikössä olevaan harsoon.
Nosta harson reunat ylös, niin että siitä muodostuu pussi.
Puristele harsossa olevaa juustoa varovasti ja huuhtele pussia juoksevan veden alla, jotta loppu hera irtoaa pinnasta.
Puristele samalla nestettä pois.
Jätä pussi roikkumaan esim. hanaan muutamaksi tunniksi, jotta neste valuu pois ja juusto tiivistyy.
Sen jälkeen laita juusto raskaan painon alle, jolloin paneerista tulee tiivis kimpale.
Säästä hera esim. sämpylätaikinaan nesteeksi.

Itse en kerinnyt saamaan juustoa painon alle, vaan se nautittiin heti roikkumisen jälkeen.


Kuvan juusto tekeytyi vain tunnin ajan ja valutti tarjoiluastiaan heraa.
Juoksutinuuusto

3 l täysmaitoa
2 tl juoksutinta
1 1/2 tl suolaa


Lämmitä maito kattilassa 37-asteiseksi.
Sekoita maidon joukkoon juoksutin.
Anna maidon olla lämpimässä paikassa kunnes se hyytyy.
Tee veitsellä juustomassaan viiltoja ristiin rastiin.
Aseta kuumaan veteen kastettu harso kylmällä vedellä kastellussa juustokehään (tai siivilään).
Kokoa juustomassa varoen reikäkauhalla harsoon.
Ripota osa suolasta kauhallisten väliin.
Painele hera pois juustomassasta ja ripottele loppu suola sen pinnalle.
Jätä juusto painon alle kylmään paikkaan 8-16 tunniksi.
Varaathan juuston alle hyvän kokoisen astian, sillä siitä valuu heraa paljon (jonka voit hyödyntää etenkin suolaisessa leivonnassa nesteenä).

Nauti juustot parin kolmen päivän kuluessa valmistamisesta.

Paneer-juusto oli nopeampi ja näppärämpi tehdä, mutta juoksutinjuuston silkkinen rakenne miellytti enemmän. Mietin voisiko juustomassaan lisätä silputtua ruohosipulia antamaan makua.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

juustoa voi myös maustaa esim. tuoreilla yrteillä

Satu kirjoitti...

Tuota täytyy kokeilla ensi kerralla :)