perjantai 13. huhtikuuta 2012

Patonki


Patonki

4 patonkia

Juuritaikina
5 g tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
5 dl erikoisvehnäjauhoja

Taikina
15 g tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
1 annos juuritaikinaa
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria
7-8 dl erikoisvehnäjauhoja

Päälle banaanisalottisipuli ja sormisuolaa

Juuritaikina
Murenna hiiva kulhoon ja lisää vesi, sekoita.
Lisää vehnäjauhot vähitellen samalla sekoittaen.
Peitä kulho muovikelmulla ja kohota taikinaa huoneenlämmössä 4 h tai jääkaapissa yön yli.

Taikina
Murenna hiiva kulhoon ja lisää vesi, sekoita.
Lisää juuritaikina, suola, sokeri ja niin paljon vehnäjauhoja, että saat kiinteän taikinan.
Vaivaa taikinaa yleiskoneen hitaimmalla nopeudella n. 15 minuuttia.

Kohota taikinaa leivinliinalla peitetyssä kulhossa n 1 1/2h.

Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle.
Jaa taikina 4 osaan.
Painele taikina suorakaiteenmuotoiseksi levyksi.
Käännä jokaisen levyn pitkäsivu kahtia ja pyöritä ne rulliksi, jotka ohenevat päistään.

Käännä patonkeja yksi kierros ja nosta ne pellille (jos et käytä leivinpaperia rasvaa pelti hyvin).
Kohota patonkeja leivinliinan alla 1 tunti.

Kuumenna uuni 240 asteeseen.

Voitele patongit vedellä ja ripottele päälle sormisuolaa ja ohuita sipulin viipaleita.
Tee jokaiseen leipään terävällä veitsellä muutama vino viilto ja nosta pelti heti uunin keskiosaan.

Alenne uunin lämpötila 200 asteeseen, kun leivät ovat saaneet hiukan väriä.

Kypsennä patonkeja, kunnes ne ovat olleet uunissa yhteensä n. 30 minuuttia.

Jäähdytä patongit ritilän päällä ilman leivinliinaa.

~ Leila Lindholm, Vielä yksi pala! ~

Patonki oli erinomaista. Minun piti kuvata sen mahtava rakenne teille, mutta patongit hupenivat sukulounaalla arvioitua nopeammin ja suuri reikäinen rakenne jäi ikuistamatta.

Ei kommentteja: