torstai 10. toukokuuta 2012

Suklaa- ja pähkinä-aprikoosipatongit





Tein tällä samaisella ohjeella aiemmin patonkeja ja koetin kylässä toistaa suorituksen. Juuritaikinalle annoin aikaa 2 tuntia ja annoin taikinan kohota joka välissä liian vähän. Lopputulos oli ihan jees, mutta ei  kunnolla, ajan kanssa tehdyn tasoinen.


Patonki

4-5  patonkia

Juuritaikina
5 g tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
5 dl erikoisvehnäjauhoja

Taikina
15 g tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
1 annos juuritaikinaa
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria
7-8 dl erikoisvehnäjauhoja
kourallinen hasselpähkinöitä
kourallinen kuivattuja aprikooseja

80 % suklaata 4 isoa palaa



Juuritaikina
Murenna hiiva kulhoon ja lisää vesi, sekoita.
Lisää vehnäjauhot vähitellen samalla sekoittaen.
Peitä kulho muovikelmulla ja kohota taikinaa huoneenlämmössä 4 h tai jääkaapissa yön yli.

Taikina
Murenna hiiva kulhoon ja lisää vesi, sekoita.
Lisää juuritaikina, suola, sokeri ja niin paljon vehnäjauhoja, että saat kiinteän taikinan.
Vaivaa taikinaa yleiskoneen hitaimmalla nopeudella n. 15 minuuttia.


Jaa taikina 3 osaan.

Lisää yhteen osaan pilkotut hasselpähkinät ja silputut aprikoosit. Lisää toiseen osaan suklaa rouheena. Anna kolmannen olla ilman lisukkeita.

Kohota taikinaa leivinliinalla peitetyssä kulhossa n. 1  1/2h.

Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle.
Jaa taikina 4 osaan.
Painele taikina suorakaiteenmuotoiseksi levyksi.
Käännä jokaisen levyn pitkäsivu kahtia ja pyöritä ne rulliksi, jotka ohenevat päistään.

Käännä patonkeja yksi kierros ja nosta ne pellille (jos et käytä leivinpaperia rasvaa pelti hyvin).
Kohota patonkeja leivinliinan alla 1 tunti.

Kuumenna uuni 240 asteeseen.

Voitele patongit vedellä ja ripottele päälle sormisuolaa ja ohuita sipulin viipaleita.
Tee jokaiseen leipään terävällä veitsellä muutama vino viilto ja nosta pelti heti uunin keskiosaan.

Alenna uunin lämpötila 200 asteeseen, kun leivät ovat saaneet hiukan väriä.

Kypsennä patonkeja, kunnes ne ovat olleet uunissa yhteensä n. 30 minuuttia.

Jäähdytä patongit ritilän päällä ilman leivinliinaa.

~ Leila Lindholm, Vielä yksi pala! ~

2 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Hyvän näköiset patongit!

Satu -Tsajut kirjoitti...

Ne olivat hyviä, vaikka muutaman tunnin lisäodotuksella ne olisivat olleet täydelliset :)