torstai 30. elokuuta 2012

Ceasar-salaatti & perunasalaatti


Ceasar-salaatti

Kananrintafile per syöjä
Lehtikaalia
Punaista salanovaa
Parmesaani
Minitomaatteja

Mausta fileet valko-, musta ja maustepippurilla ja paista ne.
Revi salaatit pieniksi.
Poista lehtikaalista suurimmat lehtiruodit.
Aseta ainekset lautaselle.
Murenna juustoa annoksen päälle.
Lisää salaatinkastike.



Perunasalaatti

Perunoita
Suolakurkkuja
Kapriksia
Pippuria

Lehtipersiljaa
Ruohosipulia


Keitä perunat ja anna niiden jäähtyä.
Pilko kuoritut perunat.
Lisää joukkoon kaprikset ja suolakurkun palaset.
Lisää persilja ja ruohosipuli (itseltä jäi yrtit keittiön pöydälle ja se tuntui maussa)
Lisää majoneesia muutama ruokalusikallinen.
Sekoita hyvin.
Mausta tarvittaessa pippurilla ja suolalla.



Pikamajoneesi

1 kananmuna
1 rkl sinappia
1/4 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
3 tl o menaviinietikkaa
2 1/2 dl rypsiöljyä

Laita kaikki ainekset huoneenlämpöisinä korkeaan sekoitusastiaan.
Aseta sauvasekoitin astian pohjalle, laita se päälle ja nosta se hyvin hitaasti ylös.

Ota tätä majoneesia muutama ruokalusikallinen perunasalaattiin. Lisää sitä vähän kerrallaan, niin ettei salaatistasi tule liian majoneesista.


Ceasar-kastike

Majoneesia
1 Sardiinifile
1 Valkosipulinkynsi
60g Parmesaania raasteena

Mahdollisesti maun mukaan voi lisätä

Sitruunaa
Etikkaa
Sinappia

Ota loppu majoneesi ceasar-salaatinkastikkeen pohjaksi.
Poista sardiinista selkäruoto ja nahka, jos se lähtee.
Pienennä kala pieneksi.
Hienonna valkosipuli.
Lisää kaikki mausteet kastikkeeseen ja anna sen tekeytyä hetki jääkaapissa.

Perunasalaatin idea oli peruna nimeltään Pinkki Pihtaomena. Kesän viljelyn tulos sopi rakenteensa puolesta mainiosti perunasalaattiin. Suosittelen kokeilemaan lajia, mikäli teillä on siihen joskus mahdollisuus. Perunaa saattaisi olla myynnissä maatilatoreilla. Omat siemenperunani ostin Gobbas Gårdista.


Pink Fir Apple – Pinkki Pihtaomena
Kiinteä vahamainen perinnelajike vuodelta 1850. Tätä ovat harrastajat viljelleet sen erinomaisen maun vuosi. Uuden perunan maku säilyy jopa uuteen vuoteen asti. Pitkulaisten mukuloiden tuntomerkki on pinkkishampanjan ja valkoisen kirjava kuori ja sivuun kasvavat hauskat pienet kohoumat. Malto on keltainen. Myöhäinen lajike.
Oivallinen syksyn perunasalaatteihin: keitä perunat kokonaisina kuorineen. Jäähdytä ja viipaloi. Sekoita kevätsipulin, majoneesin kanssa ja mausta pippurilla ja suolalla. Tai tee näin: pese hyvin, siivuta ohuiksi kuorineen ja paista varovasti voissa valkosipulin ja sipulin kanssa kunnes perunat ovat pehmeitä ja kullankeltaisia.  Lajike on saanut Royal Horticultural Societyn arvostetun palkinnon Award of Garden Meritin tunnustuksena sen herkullisuudesta
Gobbas Gård.






Ei kommentteja: