keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Sitruunatorttu - Torta della Nonna



sitruunatorttu

pohja:

300 g (n. 4,5 dl)  vehnäjauhoja
120 g (n. 1,5 dl)  sokeria
1-2 tl  vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
        ripaus suolaa
150 g   voita
2 keltuaista
1 sitruunan raastettu kuori (luomu)
3 rkl kylmää vettä

kiisseli:

3,5 dl  täysmaitoa
3   keltuaista
2 dl  sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
½  luomusitruunaa
(1-2 rkl limonselloa)

pinnalle:
0,5-1 dl pinjansiemeniä

Yhdistä kuivat aineet ja nypi joukkoon kylmä voi.
Lisää sitruunankuoriraaste, keltuaiset ja vesi.
Työstä taikina tasaiseksi käsin.
Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Kuumenna maito kiehumispisteeseen, älä keitä.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi ja lisää sitten jauhot.
Kaada hieman kuumaa maitoa muna-sokeri-jauhoseokseen ja vatkaa hetki, että sokeri liukenee.
Kaada seos maidon joukkoon ja kuumenna vähitellen.
Tökkää haarukka puolikkaaseen sitruunaan ja sekoita sillä täytekiisseliä koko ajan pohjaa myöten, kunnes seos paksunee kiisselimäiseksi.
Puristele sitruunasta loput mehut joukkoon ja lisää Limoncello, jos haluat voimakkaamman sitruunan maun.
Jäähdytä kylmässä vesihauteessa.

Ota taikina jääkaapista ja jaa se kahtia siten, että toinen puoli on vähän isompi.
Kauli kumpikin omalla leivinpaperillaan noin ½ cm paksuiseksi levyksi.
Kumoa leivinpaperin avulla isompi taikinalevy vuokaan niin, että reunat jäävät laitojen ulkopuolelle.
Kaada haalea täyte vuokaan ja peitä pienemmällä taikinalevyllä.
Jos taikinaa jää yli, kauli se ja leikkaa kuvioiksi piirakan pinnalle.
Ripottele pinjansiemenet pinnalle.
Paista 180C uunissa noin 1 tunti.
Tarjoa haaleana tai täysin jäähtyneenä.

Käytä joko korkeareunaista 20 cm:n tai matalareunaista 28 cm:n
(irtopohja) vuokaa.


Ohje Maku-lehdestä

Äitini valmistama isoäidin torttu oli erinomaista, etenkin piiraan täyte oli äärimmäisen onnistunut, suosittelen kokeilemaan.

3 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Herkullisen näköinen kakku!

Satu kirjoitti...

Se oli aivan ihana :)

Anonyymi kirjoitti...

VINKKI:
helpoimmalla pääset pohjan kanssa, kun kaulimen sijasta muotoilet sen jauhotetuin käsin. Päällis osaa kaulitessa käytä riittävästi jauhoja.

terveisin

se isoäiti, joka tortun leipoi

PS. jos teet halkaisijaltaan ISON tortun, niin täytettä voisi tehdä ehkä vähän enemmän. Jos taas teet halkaisijaltaan PIENEN tortun, niin yli jäävästä taikinasta voi tortun pinnalle muotoilla kukkia, lehtiä, perhosia tai muita kuvioita.