tiistai 18. joulukuuta 2012

Erilainen joulumenu



Olen mukana Indiedays Inspiration -bloggaajana Indiedaysin juttuteemassa. Juttuteeman tarkoituksena on esitellä lukijoille bloggaajien herkullisimmat reseptit eri teemoilla. Juttuteemoja on kolme: Herkkuhetki illanistujaisiin ystävien kanssa, Illallinen, jolla hurmaat hänet ja Mitä maukasta pöytään, kun perinteiset jouluherkut eivät maistu ja sain ideoitavakseni perinteisestä poikkeavat jouluherkut. Teemojen postaukset julkaistaan joulukuun – tammikuun aikana.

Tietyt tapahtumat tuntuvat toistuvan aina uudelleen ja uudelleen, hivenen erilaisina.  Halusin tuumailla kolme erilaista menua viisaampani seurassa ja tein kuten niin usein ennenkin ja käännyin veljeni puoleen. Helsingin keskusta on meille molemmille tuttu, sukkuloimme siellä liki päivittäin ja siksi kahvipaikan löytymisen ei luulisi olevan haastavaa. Marssimme lukuisien kahviloiden ohi, silmäsimme moneen ravintolasaliin ja yhtään juksaamatta voin sanoa meidän kävelleen muutaman kilometrin etsien sopivaa kahvittelupaikkaa.

Me päädyimme Kampin Mäkkiin, etsimme vapaan pöydän yläkerrasta ja aloimme jutella. Ammoisina aikoina, juuri kun meistä oli tullut helsinkiläisiä, istuimme samassa ravintolassa puhumassa politiikkaa, ainoana sääntönä oli, ettei tosiasioita saanut sotkea keskusteluun. Silloin kuusitoistavuotiaana Mäkkärissä käynti oli luksusta, ja pujahdimme sinne muutaman kerran politikoimaan, kunnes raskaushormonit lopettivat minulta kaiken rasvaisen ruoan himoamisen.

Savuahventa purkista





Tällä kertaa puhuimme asiaa, esitin miettimäni ruokalajit veljelleni, ja hän ehdotti niihin parannuksia. Lähdimme työstämään joulumenua perinteisessä järjestyksessä: ensin kalaa, sitten possua ja lopuksi suklaata. Homma kuulostaa helpolta, mutta sitä se ei ole. Olen innokas ideoija, mutta ongelmani on suonissani virtaava karjalainen veri; kun vieraita kutsutaan niin tarjolla pitäisi olla sen seitsemää sorttia purtavaa ja kaikkea tulisi olla yllin kyllin. En osaa lopettaa ajoissa, hillitä valikoimaa ja määrää.  Yleensä niin kutsutuilla sukupäivällisillämme pöydän ääressä valtaosa ihmisistä on haalittu paikalle ruokahalun, ei sukulaisuuden perusteella.

Mutta takaisin pääasiaan eli erilaiseen joulumenuun. Pidämme kaikki kalasta, etenkin vaalealihaisesta järvikalasta, ja siksi päädyimme kiistelemään mitä kaikkia purkitettuja herkkuja normaalista kaupasta löytyy. Kaupoista tuntuu löytyvän joka sortin ulkomaanpurkkikalaa, mutta niille emme lämmenneet joulumenun suhteen.Veljeni vannoi nähneensä tavallisessa kaupassa tölkitettyyn savusärkeen, mutta omasta lähikaupastani löytyi vain savuahventa.

 
Päätimme pitää kutsut normaaliin tapaan äidilläni, sillä hän asuu tavanomaisen vierasjoukkomme keskellä ja hänen luokseen on helpointa tulla. Lisäksi hänen ruokapöytänsä ääreen mahtuu helposti kymmenen henkeä ja patojen ja kattiloiden lisäksi.
 
Tämänkertainen ateria poikkesi muista aterioistamme, sillä ensinnäkin pojat olivat kaikki reissussa ja pohjoisen vahvistuksemmekin oli poissa, joten oli kutsuttava uusia ihmisiä. Montaa ruokailijaa emme tohtineet arki-illaksi kutsua, joten tällä kertaa äitini kutsui Kristinan lapsiensa Elenin ja Lizan kanssa syömään.
Leivät ennen päällisiä

Alkupaloiksi tein pieniä kalaleipiä. Leipinä minulla oli perunarieskaa, Real:ia ja mustaa leipää, jonka huomasin tulleen Fazerin valkoimaan. Leikkasin piparkakkumuoteilla leivistä pieniä annospaloja.

Perunarieskat

6 tl ranskankermaa
Santa Marian paahdettu kumina ja pippuri-mausteseosta
suolaa
kylmäsavulohta silputtuna
palanen fenkolia koristeeksi

Sipaise rieskaan maustettua ranskankermaa.
Laita kalat ja fenkoli rieskan päälle.


Mustaleipä

3 tl ranskankermaa
3 tl kermaviiliä
sitruunamehua
suolaa
tuoretta tilliä
kylmäsavulohta siivuina

Sekoita ranskankerma ja kermaviili keskenään ja lisää niiden joukkoon mausteet.
Silppua tilliä ja sekoita se kastikkeeseen.
Kääri kalat rullaksi ja aseta ne leivän päälle.
Koristele tillillä.


Real kalavaahdolla

kermaa
savuahventa
suolaa
salaattia koristeeksi

Vatkaa kerma.
Murusta kermavaahdon joukkoon ahventa.
Mausta seos suolalla.

Koeta tehdä seosta noin 6 ruokalusikallista.
Käytä loppu kermavaahto jälkiruokaan.




BBQ-possu

Paista marinoimaton kassler paistopussissa 120 asteessa sisälömpötilaltaan 75 asteiseksi. Tähän saattaa kulua yli kolme tuntia. Kasslerin ei tarvitse vielä tässä vaiheessa tulla täysin kypsäksi, sillä sen paistaminen jatkuu.


BBQ-soosi

2 rkl hunajaa
6 rkl aprikoosihilloa
2 rkl öljyä
4 rkl ketsuppia
1 rkl sinappia
2 rkl HP-kastiketta
0,5 rkl punaviinietikkaa
6 ml Chipotle tabascoa
7 ml makeaa savupaprikajauhetta
mustapippuria
suolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään.
Tarkista maku maistamalla. Ohjeen BBQ-possu ei ole tulista.
(Makea savupaprikajauhe löytyi S-Marketin valikoimasta, sitä saa heidän mukaansa ainakin suurimmista S-kaupoista). 

Anna kaslerin levätä uunista ottamisen jälkeen noin 30 minuuttia.

Leikkaa kasler.

Sipaise uunivuokaan aavisus öljyä ja laita leikatut lihaviipaleet siihen.
Kaada lihojen päälle BBQ-kastike ja paista lihaa grillivastuksen alla, kunnes kastike on karamellisoitunut.
Me kaikki jotka tavallisesti jätämme ravintolassa bbq-asteriat tilaamatta ihastuimme bbq-possuun.

Juurestikut

Palsternakkaa
Perunaa
Porkkanaa
Suolaa
Mustapippuria

Kuori ja leikkaa juurekset tikuiksi.
Hiero niihin vähän öljyä ja paahda ne uunissa 160 asteessa kypsäksi.

 
Maltainen punakaali

1 punakaali
0,33 l olutta
30 ml punaviinietikkaa
150 g suolatonta voita
30 ml fariinisokeria
suolaa
mustapippuria

Poista kaalista kova kanta ja pilko kaali ohuiksi suikaleiksi.
Lisää kaikki ainekset kattilaan ja anna sen kiehua miedolla lämmöllä hauduttaen ainakin tunnin ajan.

Konjakki-suklaamousse piparikermalla
 
Konjakki-suklaamousse
6 annosta

200g tummaa suklaata
50 g suolatonta voita
2 kananmunaa
3 dl kuohukermaa
15 ml konjakkia

Sulata kattilassa voi.
Lisää kattilaan paloiteltu suklaa ja sulata se voin joukkoon varovasti kokoajan sekoittaen.
Sekoita seokseen konjakki.
Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin.
Vatkaa keltuaiset yksitellen suklaaseokseen voimakkaasti samalla vatkaten.
Vaahdota valkuaiset.
Vaahdota kerma.
Sekoita vaahdot varovasti suklaaseokseen.
Annostele mousse tarjoiluastioihin ja anna niiden jähmettyä jääkaapissa muutama tunti.

Yhteishyvä


Piparikerma

Vatkaa kerma ja mausta se sokerilla.
Murenna joukkoon piparkakkuja.
Annostele reilu ruokalusikallinen kermaa konjakki-suklaamoussen kaveriksi.





2 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Voiskohan tota Konjakki-suklaamoussesta tehdä viski-suklaamousseversion? Lisäksi tuli kahviloista mieleen, että kävin viikonloppuna Munkkiniemenpuistotiellä sijaitsevassa Max's cafessa, jossa ilmeisesti kaikki tarjottavat tehdään kahvilassa itse. Voin suositella vaikka ei ihan keskustassa olekaan.

Satu -Tsajut kirjoitti...

Viski-suklaamousse kuulostaa ihanalta. Kiitos kahvilavinkistä, täytyy jossain vaiheessa käydä kokeilemassa.