torstai 4. heinäkuuta 2013

Hölskyretiisit



Mummon retiisit - hölskyretiisit

retiisejä
 suolaa
sokeria
 etikkaa
hienonnettua tilliä, persiljaa

Huuhtele retiisit kylmällä vedellä ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
Lado viipaleet kannelliseen astiaan ja ripottele kerrosten väliin vähän mausteita.
Sulje kansi ja ravista voimakkaasti.
Anna retiisien maustua viileässä ennen tarjoilua.

Väkiviinaetikka on tujua, mikäli käytät sitä, ole hyvin varovainen annostelussa.




Monet tuntevat hölskykurkut tai mummokurkut, tuon nopsaan valmistuvan kesänherkun. Rakastin mummoni tekemiä hölskykurkkuja, vaikken lapsena ollut suurin tillin ystävä. Palstalla villiintyneenä kasvava retiisi tuottaa satoa joka kesä yli oman tarpeemme, niinpä uudet retiisi ohjeet ovat aina tervetulleita.

Retiisi menee siivuiksi terävällä veitsellä tai juustohöylällä ja nämä hölskyttyle mausteet yhdessä ajankanssa saavat retiisitä esiin uuden puolen, etikka leikkaa retiisistä suurimman kitkeryyden ja tilli tuo makuun uutta syvyyttä. Jatkossa nautimme varmaan muutamaan otteeseen tätä uutta herkkua.

Retiisi kasvaa syömäkuntoon nopeasti (3) 4-6 viikossa niinpä sitä voi kylvää vielä elokuullakin. Sanotaan, ettei syksyllä kasvatetut retiisit ole yhtä vahavn makuisia kuin alkukesästä kasvatetut. Retiisi halkeilee mikäli se ei saa tasaisesti vettä. Kaalikäräpäsen toukat ja rapsikuoriaiset voivat jäystää retiisien lehtiä ja mukuloita, mutta ne voi torjua kasvattamalla retiisejä harson alla.

3 kommenttia:

Tuplaespresso kirjoitti...

Varmasti tuli hyvää. Tuolla menetelmällä jopa varsiselleristä saa syötävän makuista :)

Elina/Chocochili.net kirjoitti...

Mahtava idea, tämä menee testiin!

Satu -Tsajut kirjoitti...

Tuplaespresso: Varsiselleri on mainiotahyvin valmistettuna, mutta muutoin vietoksun sitä. Kokeilen vinkkiäsi , josko se auttaisi minut pääsemääb epäilyistäni :)

Elina: suosittelen kokeilemaan. Jos retiisien antaa muhia hivenen kauemmin, leviää niiden punaisuus kauniisti kastikkeeseen.