lauantai 6. heinäkuuta 2013

Jugurttipannacotta mansikalla ja raparperisiirapilla


Jukurttipannacotta
6 annosta

1 1/2 dl maitoa
0,7 dl sokeria
1 vaniljatanko
6 liivatelehteä
500 g (5 dl) Turkkilaista jukurttia

Halkaise vaniljatanko.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Kiehauta maito, sokeri ja vaniljatanko kattilassa kokoajan sekoittaen.
Nosta kattila levyltä.
Poista vaniljatanko ja lisää liivate, josta olet puristanut suurimmat vedet pois, maidon joukkoon.
Sekoita liivatteet ja maito sekaisin.

Halkaise kiehunut vaniljatanko ja kaaputa siemenet veitsellä irti ja sekoita ne jukurtin joukkoon.
Sekoita jukurtti maidon ja liivatteen joukkoon.
Jaa pannacotta tarjoiluastioihin ja siirre ne jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.

Tee mansikkaraparperipäällys kun pannacotta on hyytynyt.


Mansikkaraparperipäällys


Raparperisiirappi

2 1/2 dl raparperia, punaisia varsia
1 dl sokeria
2 dl vettä

Älä kuori raparpereja, pilko huuhdotut varret kuorineen.
Keitä raparperia sokerin kanssa, kunnes raparperi on luovuttanut värinsä ja siirappi on hivenen paksuuntunut.
Siivilöi siirapista raparperin palat pois.
Anna siirapin jäähtyä.

Mansikka hilloke

1/2 litraa mansikan paloja
1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä

Laita kaikki ainekset kattilaan.
Muussaa mansikat perunasurvimella tai halutessasi hienomman rakenteen sauvasekoittimella.
Anna hillokkeen poreilla hetken aikaa ja ota se sitten jäähtymään.

(Mikäli sinulla on makeita, hyvänlaatuisia mansikoita muussaa ne sellaisenaan ja ripauta joukkoon aavistus sokeria. Hyviä marjoja on turhaa keitellä).

Kaada pannacotan päälle ensin jäähynyt mansikkahilloke ja juuri ennen tarjoilua lisää jokaiseen annokseen pari teelusikallista raparperisiirappia. Koristele pannacotta sitruunamelissan lehdillä ja mansikka siivuilla.




Raparperi ei maistu tässä pannacotassa vahvana, se on vain makea häivähdys mansikan kanssa, joten pannacotta passaa hyvin niillekin jotka vieroksuvat raparperin happamuutta.

Ohjeen pannacotta oli töpäkämpää kuin aiemmin Multi hyytelösokerilla tekemämme, tämän olisi voinut halutessaan kumota tarjolle. En ole harrastanut kumottavia panncottia, sillä omaan makuuni pehmoisammat versiot sopivat paremmin, mutta olen antanut itseni ymmärtää kumottavan mallin tarvitsevan tuorekelmuvuorauksen tai sitten se tulee tehdä silikoni vuokaan mistä se on helppo kumota lautaselle.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moikka, en paljoa jälkiruuista tiedä. Mitä veikkaat että käy jos sokerim korvaa makeutusjauheella?

Satu kirjoitti...

Minulla ei ole lainkaan kokemusta makeutusjauheesta, mutta uskoisin sen toimivan hyvin. Huomioithan, että jauhe saattaa olla paljon sokeria makeampaa, eli sitä kannattaa laittaa varoen :)