maanantai 16. syyskuuta 2013

Pestoa, maa-artisokkaa ja papuja pastan kanssa


Jacob's Creek haastoi minut kehittelemään uudelle luomuviinilleen maukkaan kasvisruokakumppanin. Haasteena oli saada paitsi viini ja ruoka sointumaan toisiinsa, myös käyttää kaupunkipuutarhojen antimia. Epäröin haastetta pitkään, sillä ruoan ja viinin yhdistämisessä minulla on vielä paljon opittavaa, mutta päätin haastaa itseni.

Jacob's Creek Earth Vine Grape-luomuviini on kuvauksensa mukainen, sopiva seuralainen kepeään, hauskaan iltaan. Halusin säilyttää ruoassa saman helppouden, joten päädyin sovittamaan viinin yhteen kahdessa osassa valmistetun pastan kanssa.



Pestokastike

50 g pinjansiemeniä
30 g basilikan lehtiä
30 g persiljaa ilman varsia
muutama mintunlehti
1/2-1 valkosipulinkynsi
30 g parmesaanijuustoa
1/2 (luomu) sitruunankuori
sitruunanmehua
1-1/2 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Paahda pinjansiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla.
Ole varovainen, ettet polta niitä, vaan vahdi ja sekoittele niitä.
(käy poimimassa puutarhasta tai ruukuista yrttien lehdet)
Raasta sitruunasta kuori.
Raasta parmesaani.
Sekoita kaikki muut ainekset kerralla tehosekoittimessa paitsi oliiviöljy ja sitruunamehu, sekä mausteet lisää ne joukkoon pienissä erin välillä maistellen.
Sekoita kastike tehosekoittimessa hienoksi, lisää öljyä kunnes olet saavuttanut haluamasi rakenteen.

Valmis pesto säilyy jääkaapissa muutamia päiviä eli sen voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Tämä pestomäärä riittää lukuisille syöjille.

Valmista pasta lisukkeineen

Pasta ja pesto ennen sekoittamista


Pasta yhdelle
(suuri annos)

kourallinen täysijyvä penne-pastaa
145 g (kuorimattomia) maa-artisokkia (/perunaa)
30 g papuja
suolaa
sitruunamehua

Kuori maa-artisokat ronskilla kädellä ja laita ne likoamaan kylmään sitruunaveteen tummenemisen estämiseksi.
Laita vesi kiehumaan.
Laita joukkoon pasta.
Leikkaa maa-artisokat ranskanperunan pakuisiksi suikaleiksi ja lisää pastan joukkoon kiehumaan.
Leikkaa pavut pastan pituisiksi paloiksi.
Lisää pavut kiehuvan pastan joukkoon n. 5 minuuttia ennen kuin pasta on kypsää.
Valuta pastasta ja lisukkeista vesi pois.
Kaada pasta lautaselle.
Tiputtele pastan päälle pestoa ja sekoita hyvin.

Tarjoa pasta heti hyvin viilennetyn Jacob's Creek Earth Vine Grape-luomuviinin kanssa.

30 g papuja, jotka keitettäessä muuttuvat vihreiksi

Kaupunkiviljelyssä on parasta valinnan vapaus. Voit kasvattaa juuri sellaisia herkkuja kuin haluat. Useinkaan kaupunkiviljelyssä ei meillä ole kyseessä omavaraisuuteen pyrkiminen, vaan tarkoituksena on saada omaan pöytään itseä miellyttäviä kasviksia. Miksi viljellä pienellä alalla Timoa tai muita massaperunoita, kun voit pienellä investoinnilla kasvattaa itsellesi Hyötykasviyhdistyksen siemenperunoista eksoottisia väriperunoita? Ja voiko mikään olla parempaa kuin omasta pensaasta poimitut, auringonlämmittämät tomaatit? 

Maa-artisokan kukat syyskuussa

Tänä vuonna kokeilin uutuutena maa-artisokkia palstalla ja Purple Queen papuja ruukussa.  Kokeilin myös tomaatteja laajassa mittakaavassa ja niiden kumppaneiksi istutin basilikaa.

Metriset basilikat




Saadessani haasteen aloin miettiä mitä kaikkea minulla olisi kasvamassa. Halusin koota ruoasta helpon, mahdollisimman pitkälle valmisteltavan, jotta sen saisi nopeasti tarjolle. Viime syksyinen Italian matka kohosi mieleeni ja päätin hyödyntää runsasta basilikasatoani. Pastaruoka oli helppo valinta peston kumppaniksi, mutta muut lisäkkeet mietityttivät minua. Tuoreet, kuumassa suolavedessä kiehautetut pavut ovat olleet tämän syksyn herkkuni ja toivat pastaan mukavasti lisää ruokaisuutta. Kaipasin suutuntumaan ja makuun lisää pehmeyttä, pidemmän mietiskelyn jälkeen halusin kokeilla tehdä maa-artisokasta muutakin kuin keittoa.

Olin alkuun skeptinen haasteessa onnistumisen suhteen, mutta matkan varrella totesin että joskus matka itsessään voi olla palkitsevampi kuin perille pääsy. Viinin ja ruoan yhteensovittaminen on taidetta, onnistuessaan se luo aivan uusia maailmoja, mutta siltikään sitä ei pidä ottaa liian vakavasti vaan asialla voi leikitellä, oppia kokeilemalla ja haastamalla makuaistinsa uusiin yhdistelmiin.

Maa-artisokan mukulat

Viinin maistamisesta lyhyesti

Täytä kirkas viinilasi sen leveimpään kohtaan saakka.
Pyöritä viiniä kevyesti lasissa pitäen lasin jalasta kiinni.
Tuo lasi kavojesi eteen.
Hengitä tuoksua sekä suun, että nenän kautta.
Keskity maistelemaan viinin tuoksua.

Käytetyn viinilasin muoto vaikuttaa siihen, miten maistat viinin. Jotkin lasit ohjaavat viinin kielenkärkeen, jolloin makukokemus on makeampi, toiset lasit taas ohjaavat viinin heti syvemmälle, jolloin viini saattaa tuntua hapokkaammalta. Voit koettaa pitää juodessasi kieltä lasin reunan alapuolella ja päällä (ei lasissa) ja koettaa maistuuko viini erilaiselta. Voit myös kokeilla nauttia viiniä erilaisista laseista ja katsoa, miten se vaikuttaa makuun.
Viiniä voi ryystää, purskutella ja pyörittää suussa, niin että maistat viiniä koko suullasi.

Nauti viini ystävien kanssa, jaettu ilo on moninkertainen ilo.



2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kuulostaapa hyvältä!

Satu -Tsajut kirjoitti...

Se oli hyvää :)