lauantai 21. joulukuuta 2013

Kardemumma-luumuleipä

Kardemumma-luumuleipä

100 g kuivattuja luumuja
4 rkl konjakkia

300 g kokojyvävehnäjauhoja
200 g hiivaleipäjauhoja
1/4 tl jauhettua kardemummaa
15 g tuorehiivaa
10 g suolaa
358 g vettä


Puolita luumut ja liota niitä konjakissa yön yli.

Sekoita jauhot ja kardemumma keskenään ja hiero hiiva sekaan sormenpäillä.
Lisää suola ja vesi.
Sekoita taikinaa, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet.
Kaada taikina jauhottamattomalle pöydälle.
Taikinaa työstäessä siihen on tarkoitus taitella ilmaa.
Kohota taikinaa, niin että otat siitä yhdestä päästä kiinni, toisen pään jäädessä roikkumaan ilmaan ja venyessä.
Laskosta pitkulainen taikina päällekäin.
Ota taikinaa taitteen oikeasta sivusta kiinni, nosta sitä, niin että se venyy ja laskosta se taas samalla tapaa.
Ota taas taikinaa oikeasta sivusta kiinni, nosta, anna venyä, laskosta ja sama uudelleen.

Taikinaa työstäessäsi tunnet käsissäsi miten taikina alkaa muovaantua ja muuttua elastiseksi. Jatka taittelua kunnes taikina irtoaa hyvin pöydästä ja taikina tuntuu silkinpehmeältä ja tasaiselta. Kun totut taikinan taitteluun, niin tämä vaihe vie vain viitisen minuuttia.

Taittele luumut taikinan joukkoon, tämä vaihe ei ollut helppo; taikina kostui ja muuttui.

Taittele nyt taikinasta pallo; nosta taikinan reunat taikinan keskelle peukaloilla painellen ja pyöritä taikinaa kaiken aikaa.

Aseta taikinapallo kulhoon, peitä se leivinliinalla ja anna sen levätä noin tunnin ajan.

Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle, muovaa siitä taas pallo ja laita se taas takaisin kulhoon, jossa se lepää 45 minuuttia liinalla peitettynä.

Kumoa taikina taas kevyesti jauhotetulle pöydälle, Leikkaa taikina kahteen osaan ja muovaa niistä 2 leipää. Aseta leivät leivinpaperilla peitetylle uunin pellille.

Jauhota leipien yläpinta ja tee hyvin terävällä veitsellä leipien päälle ristikkoviillot.
Peitä leivät leivinliinalla ja anna niiden kohota tunnin ajan, jolloin leipien koko kaksinkertaistuu.

Avaa esilämmitetty uuni, sumuta sinne vettä ja laita leivät uuniin. Laske uunin lämpö 220 asteeseen ja paista leipiä 25-30 minuuttia.

Kypsä leipä kuulostaa ontolta, kun koputat sen pohjaa.

Jäähdytä leivät ritilän päällä.

Ohje mukaelma Richard Bertinetin Leipää monella tapaa kirjasta.

Tämä leipä oli hivenen haastava ja hyvin aikaa vievä leipoa, en suosittele tätä ensimmäiseksi leiväksi. Leipä itsessään oli herkullista.

Ei kommentteja: