keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Karpalopiirakka



Sinikan piirakkapohja

3 munaa
3 dl sokeria
150 g voi
2 1/2 dl maitoa
4 1/2 dl jauhoja (joista 2 dl puolikarkeita spelttijauhoja)
2 1/2 tl leivinjauhe

1 mm kanelia
1 mm neilikkaa
1 mm inkivääriä
1/2 mm muskottipähkinää

päälle
5 dl karpaloita
1 rkl sokeria

Kiehauta voi ja maito ja anna niiden jäähtyä.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää jauhoihin leivinjauhe ja mausteet.
Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhoja ja maito-voiseosta.
Tämä taikina on hyvin löysä, älä lisää siihen jauhoja.
Kaada löysä taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille.
Lisää taikinan päälle karpalot ja ripottele sokeria pinnalle.

Paista piirasta uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä.



Tein piirakan töihin viemisiksi, joten en tehnyt sitä Sinikka-tädin ohjeen mukaan uunipellille, vaan pienempään (40 x 32 cm) vuokaan. Marjat upposivat taikinaan, joten piirakka näytti lähinnä kakkupohjalta. Mietin tuokion piirakan päällystämistä jollain tahnalla tai vastaavalla, mutta sedät ovat monesti kertoneet, etteivät pidä liian imelästä. Pitääkseni piiraan maun setien mielenmukaisena en lisäillyt piiraaseen mitään. Itseasiassa tämmöinen päällyksetön piirakka on näppärä ottaa mukaan vaikka metsäretkelle, sillä tämä ei sottaa.

Ei kommentteja: