sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Pähkinä-karpaloleipä


Pähkinä-karpaloleipä

300 g kokojyvävehnäjauhoja
200 g hiivaleipäjauhoja
1/4 tl jauhettua kardemummaa
10 g tuorehiivaa
10 g suolaa
358 g vettä
50 g manteleita
50 g saksanpähkinöitä
100 g kuivattuja karpaloita

Leikkaa mantelit kahtia ja saksanpähkinät neljään osaan.
Irrota karpalot toisistaan, jos ovat kovin toisiinsa kiinni juuttuneet.

Sekoita jauhot keskenään ja hiero hiiva sekaan sormenpäillä.
Lisää suola ja vesi.
Sekoita taikinaa, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet.

Kaada taikina jauhottamattomalle pöydälle.
Taikinaa työstäessä siihen on tarkoitus taitella ilmaa.
Kohota taikinaa, niin että otat siitä yhdestä päästä kiinni, toisen pään jäädessä roikkumaan ilmaan ja venyessä.
Laskosta pitkulainen taikina päällekäin.
Ota taikinaa taitteen oikeasta sivusta kiinni, nosta sitä, niin että se venyy ja laskosta se taas samalla tapaa.
Ota taas taikinaa oikeasta sivusta kiinni, nosta, anna venyä, laskosta ja sama uudelleen.

Taikinaa työstäessäsi tunnet käsissäsi miten taikina alkaa muovaantua ja muuttua elastiseksi. Jatka taittelua kunnes taikina irtoaa hyvin pöydästä ja taikina tuntuu silkinpehmeältä ja tasaiselta. Kun totut taikinan taitteluun, niin tämä vaihe vie vain viitisen minuuttia.

Taittele nyt joukkoon pähkinät, mantelit ja karpalot; lisää niitä taitteiden väliin tasaisesti.

Taittele nyt taikinasta pallo; nosta taikinan reunat taikinan keskelle peukaloilla painellen ja pyöritä taikinaa kaiken aikaa.

Aseta taikinapallo kulhoon, peitä se leivinliinalla ja anna sen levätä noin tunnin ajan.

Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle, muovaa siitä taas pallo ja laita se taas takaisin kulhoon, jossa se lepää 5 minuuttia liinalla peitettynä.

Kumoa taikina taas kevyesti jauhotetulle pöydälle, Leikkaa taikina kahteen osaan ja muovaa niistä 2 leipää. Aseta leivät jauhotettuihin nostatuskoreihin tai jauhotettuilla leivinliinoilla vuorattuihin kulhoihin. Peitä korit leivinliinalla ja anna leipien kohota noin tunnin ajan, kunnes taikinan tilavuus on liki kaksinkertaistunut.

Kuumenna uuni 220 asteeseen.

Kumoa leivöt koreista pellille ja viillä niihin ristikkokuvio terävällä veitsellä.
Sumuta uuniin vettä suihkepullolla ja laita leivät uuniin.
Paista leipiä 5 minuuttia 220 asteessa, jonka jälkeen laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista leipiä vielä 15 minuuttia.
Anna leipien jäähtyä ritilällä.

Ohje mukaelma Richard Bertinetin Leipää monella tapaa kirjasta.

Ei kommentteja: