sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Focaccia


Focaccia

500 g hiivaleipäjauhoja
20 g karkeita mannasuurimoita
15 g tuorehiivaa
10 g suolaa
50 g miedon makuista oliiviöljyä
350 g vettä

päälle
suolaa
minitomaatteja
basilikan lehtiä
oliiveja

Sekoita jauhot keskenään ja hiero hiiva sekaan sormenpäillä.
Lisää suola, öljy ja vesi.
Sekoita taikinaa, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet.

Kaada taikina jauhottamattomalle pöydälle.
Taikinaa työstäessä siihen on tarkoitus taitella ilmaa.
Kohota taikinaa, niin että otat siitä yhdestä päästä kiinni, toisen pään jäädessä roikkumaan ilmaan ja venyessä.
Laskosta pitkulainen taikina päällekäin.
Ota taikinaa taitteen oikeasta sivusta kiinni, nosta sitä, niin että se venyy ja laskosta se taas samalla tapaa.
Ota taas taikinaa oikeasta sivusta kiinni, nosta, anna venyä, laskosta ja sama uudelleen.

Taikinaa työstäessäsi tunnet käsissäsi miten taikina alkaa muovaantua ja muuttua elastiseksi. Jatka taittelua kunnes taikina irtoaa hyvin pöydästä ja taikina tuntuu silkinpehmeältä ja tasaiselta. Kun totut taikinan taitteluun, niin tämä vaihe vie vain viitisen minuuttia.

Taittele nyt taikinasta pallo; nosta taikinan reunat taikinan keskelle peukaloilla painellen ja pyöritä taikinaa kaiken aikaa.

Aseta taikinapallo kulhoon, peitä se leivinliinalla ja anna sen levätä noin tunnin ajan.

Nosta taikina leivinpaperin päälle. Pirskota taikinalle öljyä. Työntele taikinaa, niin, että se laajenee keskeltä kohden leivinpaperin reunoja. Älä venytä tai vedä taikinaa. Peitä taikina leivinliinalla ja anna sen kohota 45 minuuttia.

Työntele taikina ataas ja töki siihen sormenpäilläsi kuoppia. Anna taikinan levätä vielä 30 minuuttia. Lämmitä uuni 250 asteeseen.

Asettele päälliset tasaisesti taikinan päälle. Laita leipä uuniin, alenna lämpöä 220 asteeseen ja paista leipää n. 25-30 minuuttia, kunnes leipä on kullanruskea. Jäähdytä leipä ritilän pällä. Sivele leivän päälle hivenen öljyä, sen ollessa vielä lämmin.

Paistoimme leivän leivin uunissa, joten muotoilimme taikinasta kaksi leipää, jolloin ne oli helpompi nostaa leipälapiolla uuniin.

Resepti; Leipää monella tavalla, Richard Bertinet

Ei kommentteja: