sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Pitsa


Pizza

3 kpl

15 g tuorehiivaa
500 g hiivaleipäjauhoja
10 g suolaa
50 g oliiviöljyä
320 g vettä

jauhoja leivontaan

päälle

tuoreita herkkusieniä siivuina
minitomaatteja
tuoretta basilikaa
fetajuustoa
juustoraastetta


tomaattikastike

140 g tomaattipyre
valkosipulinkynsiä
kuivattuja yrttejä
suolaa
vettä

Hiero hiiva jauhojen sekaan sormenpäillä.
Lisää suola, vesi ja öljy.
Sekoita taikinaa, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet.

Kaada taikina jauhottamattomalle pöydälle.
Taikinaa työstäessä siihen on tarkoitus taitella ilmaa.
Kohota taikinaa, niin että otat siitä yhdestä päästä kiinni, toisen pään jäädessä roikkumaan ilmaan ja venyessä.
Laskosta pitkulainen taikina päällekäin.
Ota taikinaa taitteen oikeasta sivusta kiinni, nosta sitä, niin että se venyy ja laskosta se taas samalla tapaa.
Ota taas taikinaa oikeasta sivusta kiinni, nosta, anna venyä, laskosta ja sama uudelleen.

Taikinaa työstäessäsi tunnet käsissäsi miten taikina alkaa muovaantua ja muuttua elastiseksi. Jatka taittelua kunnes taikina irtoaa hyvin pöydästä ja taikina tuntuu silkinpehmeältä ja tasaiselta. Kun totut taikinan taitteluun, niin tämä vaihe vie vain viitisen minuuttia.

Nosta taikina pöydältä ja jauhota pöytä kevyesti. Nosta taikina takaisin pöydälle.

Taittele nyt taikinasta pallo; nosta taikinan reunat taikinan keskelle peukaloilla painellen ja pyöritä taikinaa kaiken aikaa.

Aseta taikinapallo kulhoon, peitä se leivinliinalla ja anna sen levätä noin tunnin ajan tai yön yli jääkaapissa.

Tee tomaattisoosi. Kaada kaikki ainekset kattilaan ja keitä soosia parikymmentä minuuttia. Tarkista maku välillä ja lisää mausteita makusi mukaan.

Lämmitä uuni 250 asteeseen.

Kumoa taikina kulhosta kaapimen avulla. Jaa taikina kolmeen saman suuruiseen osaan ja muovaa niistä pallot. Anna taikinan levätä vielä 10 minuuttia.

Levitä jauhoja työtasolle. Ota yksi pallo kerrallaan käsittelyyn.
Paina kämmenen kantaosalla keskelle palloa ja työnnä kättä poispäin taikinan keksustasta. Toista sama useaan kertaan. Jatka taikinan venyttelyä, kunnes sinulla on piytsan muotoinen taikinalevy. Älä painele taikinaa liian ohueksi, sillä ohuenohuet kohdat palavat uunissa.

Täytä pitsa valitsemillasi täytteillä. Alenna uuninlämpötila 240 asteeseen. Paista pitsaa 10-12 minuuttia, kunnes pitsa on kypsä.

Koristele pizza tuoreella basilikalla.

Tämä on ensimmäinen asia, jonka olen koskaan paistanut leivinuunissa ja haluan ehdottomasti jatkaa harjoittelua.

Pitsapohjan ohje; Richard Bertinet, Leipää

Ei kommentteja: