maanantai 14. huhtikuuta 2014

Saksan viinit Vanhalla 14.4.

Saksan viinitiedotus lähetti kutsun Vanhalla olevaan viinitapahtumaan. Deutsches Weininstitutin johtaja Steffen Schindler kertoi tapahtuman alkuun Saksan viinikuulumisia. Vuoden 2010 katovuoden jälkeen Saksassa ei ole enää juurikaan valmistettu halpoja viinejä, vaan viinintekijät ovat keskittyneet laatuun.

Saksa on maailman kolmanneksi suurin Pinot Noirin eli saksaksi Spätburgunder-viinien tuottajamaa. Saksan viineistä 36 % on punaviinejä ja niistä valtaosa on Pinot Noiria.


Neiss Pinot Grigio 2013 oli yllättävä alun karviaismehumaisella maullaan, tämä viini meni hankintalistallemme.

Vanhan isossa salissa esittäytyi eri viinitiloja. Eri esittelypöytiä oli kaiken kaikkiaan 33 kappaletta ja jos arvioitaisiin että yhdessä pöydässä olisi maistettavaksi 3-6 erilaista viiniä. Jos ajateltaisiin että keskimääräisesti laatuja olisi neljään erilaista maisteltavaksi ja pöytiä 33 ja aikaa 3 tuntia, niin aikaa maistella jokaista viiniä olisi noin minutti ja kolmekymmentäkuusi sekunttia. Blogimme edustaja luopui ajatuksesta ja keskittyi maistelemaan viinejä sieltä täältä.


Mosselland Goldschild Riesling 2013 oli raikas seurustelujuoma.

Mosselland Riesling Kabinett 2013 oli maultaan makean marjaisa.

Saimme peruutuspaikan loppuun varattuun tastingiin. Sommelier Romana Echensperger  veti tastingin rivakkaan tahtiin.  Tastingissä maisteltiin viinejä eri ruokien kanssa. Ilman ruokaa mieliviiniksi kohosi usein eri viini, kuin ruoan kanssa. Viinin ja ruoan yhdistelmä on usein suurempi, kuin osiensa summa.

Grillattua lohta ja kevätkasviksia valkoviini-voikastikkeella.
Viinit ovat vasemmalta oikealle:

-2012 Spätburgunder Spätlese / Alde Gott Winzer / Baden
Viinissä on voimakas jälkimaku. Viini sopi omasta mielestäni parhaiten lohen kanssa näistä kolmesta vaihtoehdosta. Lohen ja viinin maku ovat tasapainossa toistensa kanssa.

-2012 Pinot Noir / Weingut Josten & Klein / Ahr
kuiva, pehmeä, mausteinen

-2011 Pinot Noir / Weingut Anette Closheim / Nahe
voimakkaan makuinen



Rosépaistettua vasikanpaistia ja timjamikastiketta.
Viinit ovat vasemalta oikealle:

-2011 Spätburgunder, Steinbuckel GG / Weingut Phillip Kuhn / Pfalz
marjaisa, viipyilevä jälkimaku

-2009  Spätburgunder, Saulheimer Hölle / Winzerhof Thörle / Rheinhessen
kuiva, voimakas

-2011  Spätburgunder, Bombacher Sommerhalde / Weingut Bernhard Huber / Baden
puolikuiva, voimakkaan makuisempi viini, kuin edellinen viini. Mielestäni tämä sopi parhaiten vasikanpaistin kanssa, viinin voimakas maku leikkaantuu mukavasti kyseisen ruuan kanssa.


Paahdettua ankanrintaa, sieni-sipulipaistosta ja mustapippurikastiketta.
Viinit ovat vasemmalta oikealle:

-2008  Spätburgunder, Oberrotweiler Eisberg / Weingut Freiherr von Gleichenstein / Baden
viinistä jäi kuiva jälkimaku suuhun.

-2009  Spätburgunder, Birkweiler Kastanienbusch / Weingut Gies-Düppel / Pfalz
viinin maku alkaa voimalla ja jälkimaku on pehmeä

-2011  Spätburgunder Herrenberg / Weingut Jean Stodden / Ahr
ensimmäiseksi kun maistoin viiniä mieleeni tuli alkumakuna jostain syystä tilli. Viinin maun keskiosa oli voimakas, mielestäni kyseinen viini maistui parhaimmalta näistä kolmesta viinistä paahdetun ankan kanssa; maut sointuvat keskenään hyvin.
En itse päässyt tapahtumaan, vaan jouduin pyytämään Kaj:ta menemään puolestani. Hän ei ole koskaan aiemmin osallistunut tastingeihin tai tämän kaltaisiin tapahtumiin. Kaj kehui kokemusta.

Ei kommentteja: