sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Tapas Castillo de Molina Reserva Pinot Noir 2011


Sain kutsun osallistua makupari kilpaan, jossa ensimmäiseksi tuli keksiä vuoden viiniksi valitulle Castillo de Molina Pinot Noirille maukas seuralainen.

Makuparin etsiminen alkoi viinitalo Pernod Ricardin järjestämällä virtuaalitastingillä. Saimme 5 erilaista viiniä maisteltaviksi ja seurasimme tietokoneen välityksellä tastingiä. Meitä maistelijoita oli koolla sekalainen seurakunta, edustimme neljää eri vuosikymmentä vuosikertojemme ollessa -80, -70, -50, -40 ja taustamme olivat hyvin poikkeavat eli olimme täydellinen joukkio keskustelemaan viinin ja ruoan liitosta moninaisesti.

Yksi tastingiin osallistuja osasi antaa hyvin yksinkertaistetun neuvon viinien tarjoilulämpötiloista: "Sanotaan, että punaviini tulisi tarjoilla huoneenlämpöisenä, mutta huoneiden lämpötilat ovat nykyään korkeammat kuin ennen. Viinien jäähdytyksen nyrkkisääntönä voisi pitää, että valkoviini tulee ottaa pois jääkaapista tuntia ennen tarjoilua ja  punaviini taas tulisi laittaa jääkaappiin tuntia ennen tarjoilua".

Päästessämme itseasiaan eli maisteluun, kirvoitti Castillo de Molina Pinot Noir seuraavia kommentteja;

Kesäiset marjat; mansikka, vadelma, punainen kirsikka.
Vaniljainen aromi, raskaamman viinin aromi, mutta maultaan silti kevyt olematta pliisu.
Pitkä jälkimaku.
Menee ilman ruokaa.
Juustojen kanssa, pastan pariksi.
Viinin happoisuus taittaa hyvin rasvaisuutta esimerkiksi juustojen ja rasvaisen lihan parina.
"Vaniljainen tuoksu, maku marjaisa ja jälkimaku lihaisa"
"Alkusyksyn marjamättään maku"

Pernod Ricardin syksyisessä tastingissä Savoyn Sommelier Antti Uusitalo opetti meille mielikuvia eri rypäleistä. Pinot Noir on Antin mukaan Edith Piaf, siinä on herkän diivan kätkettyä voimaa. Rypäleenä se vaatii paljon ilmasto-olosuhteilta, maaperältä ja viinin valmistajilta, onneksi meille maistelijoille jää se helpoin osuus; nauttiminen.


Paria viinille miettiessäni halusin yhdistää viiniin rasvaista lihaa ja raikasta marjaa. Erilaisten aprikointien jälkeen päätin liittää yhteen ankan ja vadelman ja lisätä joukkoon juustoja. Kun kaikki herkut yhdistää, lopputulos voi olla vain loistava.Teimme tapaslautasen ankanrinnasta, briestä, parmesaanista, perunoista, leivästä ja vadelmasta.

ankan rintafile nahalla
1 kiinteä peruna
1 pieni päärynä
2 suippopaprikaa
2 paahtoleipää
 brie
parmesan-juustoa
(Rambol Gourmandise Kirsch kirsikkajuustoa)
rosepippuria
100 g vadelmia
1 punasipulia
muutama kynsi valkosipulia
2 rkl (paistettuna pakastettuja) kantarelleja
3 kuivattua luumua
1 siivu parmankinkkua
1-2 rkl tomusokeria

Paista ankan rintafilee kypsäksi. Meillä ei ollut käytössämme lihamittaria, jote kypsensimme ankan hitaasti pannulla.

Leikkaa peruna viipaleiksi, sivele se kevyesti öljyllä, ripota päälle suolaa ja paahda se 225-asteisessa uunissa kypsäksi. Siirrä vuoka juuri ennen uunista ottamista ylimmälle tasolle ja paahda pottuihin grillivastuksen avulla väriä. Anna perunoiden jäähtyä. Laita jäähtyneiden perunoiden päälle viipale briejuustoa.

Paseeraa vadelmat. Keitä jäisiä vadelmia, kunnes saat niistä kaiken mehun irti ja siivilöi tiheällä siivilällä siemenet mehusta pois. Kuumenna mehu ja lisää sen joukkoon tomusokeri.

Leikkaa päärynästä kiekkoja ja aseta niiden päälle palanen kirsikkajuustoa. Kirsikkajuusto oli mielenkiintoinen kokeilla, mutta en suosittele varaamaan sitä kuin aavistuksen antamaan makua lautaselle.

Aseta lusikkaan nokare parmesanjuustoa ja kaada sen päälle paseerattua vadelmaa.

Leikkaa paahtoleivästä annospalat esimerkiksi piparkakkumuotilla. Paahda leipää ankan rasvassa pannulla. Aseta leivälle pala juustoa, joko parmesaania tai brietä, jonka päälle tulee palanen ankanrintaa. Korista leipä paseeratulla vadelmalla ja parilla rosepippurilla.


Paista ankanrasvassa pieneksi silputut sipulit, luumu ja kantarellit, niin että sienistä haihtuu liika neste. Halkaisen suippopaprikat pituussuunnassa ja poista niistä siemenet. Laita paprikan pohjalle parmankinkku siivu. Täytä paprikan puolikkaat puoleen väliin sipulilla, luumulla ja kantarelleilla. Laita täytteen päälle juusto; joko parmasaania tai brietä palanen. Paista koko komeutta 200 asteessa, kunnes juusto hivenen sulaa ja paprika hieman pehmenee. Aseta juuston päälle siivu kypsää ankkaa ja korista paprika paseeratulla vadelmalla.

Se miten viini sopi tapaksiimme jäi meille arvoitukseksi. Viini on tällä hetkellä hyvin kysyttyä ja niistä Alkoista joista sitä etsimme oli se lopussa. Mikäli siis mielit kokeilla tätä viiniä niin varaa aikaa oman pullosi metsästämiseen.

Valkoisesta Molinasta runoili yksi osallistujamme seuraavaa; "Maussa juhannusboolin viimeinen kauhallinen, johon jäät ovat sulaneet". Kuvailussa oli löytämämme mökkipihan tuoksu; leikattua ruohoa, hunajaa, herukkaa ja nokkosta.

Ei kommentteja: