keskiviikko 7. toukokuuta 2014

1865 Single Vineyard


Viinitalo Pernod Ricardin tastingissa, jossa saimme maistella erilaisia viinejä sai 1865 Single Vineyard eniten ylistystä, viini oli liki kaikkien ykkössuosikki. Ainoa moite viinistä oli sen liian pieni pullo. Vaikka kaikki viinit saapuivat saman kokoisissa pulloissa, oli 1865 ainoa joka tyhjeni kokonaan illan aikana. Viini oli illan aikana maistelluista viineistä arvokkain 19,98 €, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapaus.

Tämä punaviini suositellaan nautittavaksi entisaikaisen huoneenlämpöisenä eli 18 asteisena. Lisäksi tämä punaviini on hyvä decantoida ennen maistelua. Me ratkaisimme decantoinnin kaatamalla viinin lasikannuun, muuton keskellä olleessa huushollissa olivat vaihtoehdot vähissä.

"Tuoksussa karja-aitauksen tuoksua, maussa laamanvillaisen torkkupeiton tuoksun lämpö"
"Viini on oiva pari vahvanmakuiselle liharuoalle tai Agatha Christien dekkarille takkatulen ääressä"

Paljon lupaavasta tuoksusta raatimme löysi ruutia, täyteläisyyttä, pehmeyttä ja hapokkuutta.
Maussa oli lihaisuutta, vivahteikkuutta ja yllättävä sivumakeus. Viini oli tanniininen ja siitä aisti tammessa kypsyttelyajan. Viini oli aito punaviini; rehevä ja omasi paljon täyteläistä makua.
Maku oli kumminkin tuoksua kevyempi.

Raatimme arvioi viinin maistuvan parhaiten vahvan lihan kera; poroa, peuraa, riekkoa ja hirveä ehdoteltiin makupareiksi. Tutummista lihoista kaveriksi ehdoteltiin pitkään kypsytettyä porsaan lihaa, poskea tai potkaa sekä härän häntää. Sienistä kaveriksi ehdoteltiin suppilovahveroita. Myös juustot nostettiin tämän viinin makupariksi.

Lähdimme kehittelemään viinille sormisyötävää ajatuksena, ettei aikaa järjestelyille juuri ole. Kiireisessä elämänrytmissä on joskus haastavaa löytää aikaa suurta näpertelyä vaativiin makupaloihin, mutta kiire ei ole syy olla pitämättä pirskeitä. Hoppuisa elämä ansaitsee vastaparikseen rentouttavan hetken yhdessä  ystävien kanssa ilman suurta stressiä tarjoamisista.

Tarjosimme viininkaverina poroa joka oli sekä muruina, että viipaleina.

Suosittelen oheisista ohjeista valmistamaan päivää, kahta aiemmin porokiekot sekä sienisalaatin.


Tapaslautanen

1 palsternakka

1 tl öljyä
150 g karpaloita
1 rkl hunajaa
300 g tuorejuustoa
3 viipaletta palviporoa
2 rkl palviporonlihan murenia
tuoreita yrttejä ; persiljaa, ruohosipulia ja timjamia, vähintään puntillinen jokaista.
mustapippuria
lehtitaikinaa
kanamuna

Sekä sienisalaatin ainekset:

Marinoitu sienisalaatti 

1 kpl suippopaprika
1 kpl punasipulia
1,5dl kevyesti paistettuja kantarellejä

Marinadi

0,5 dl persiljaa hienonnettuna
0,5 dl ruohosipulia hienonnettuna
0,2 dl hunajaa
1,5 dl auringonkukka öljyä
1 dl balsamiviinietikkaa
2 kpl valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl rouhittua mustapippuria

hienonna persilja ja ruohosipuli. 
Kuori valkosipulin kynnet ja kuutioi ne pieniksi palasiksi. 
Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään.

Puhdista kantarellit ja paista niitä pannulla kunnes niistä alkaa irtoamaan nestettä, nosta kanttarellit kulhoon jäähtymään. 
Kuori punasipuli, puolita sipuli, siivuta puolikkaat ja puolita siivut. 
Halkaise paprika ja siivuta se poikkisuuntaisesti.

Laita marinadin teon jälkeen kasvikset ja kantarellit kannelliseen kulhoon ja kaada marinadi kasvisten ja kanttarellien päälle. Anna marinoitua seuraavaan päivään, välillä voi käydä ns. kääntämässä kasviksia / kanttarellejä kulhossa jotta marinoituminen tapahtuu tasaisesti.

Porokiekot


Leikkaa yrtit pieneksi.

Sekoita yrtit juustoon suhteella 0,5 dl yrttejä desiin tuorejuustoa.
Mausta poron viipaleiden sisälle menevä juustotäyte kevyesti mustallapippurilla.
Asettele poroviipaleet kelmulle limittäin, niin että ne muodostavat mahdollisimman tasaisen maton.
Nostele lusikalla tuorejuustotäyte lihojen toiseen päähän ja levitä se tasaiseksi.
Rullaa liha juuston ympärille rullaksi.
Kääri kelmu kiinni ja nosta lihapötkö pakastimeen muuatmaksi tunniksi.
Leikkaa pakastimesta otetusta lihapötköstä ohuita kiekkoja.



Karpalokastike

Ota osa karpaloista erilleen ja laita ne jääkaappiin, ne tulevat kokonaisina koristeiksi.

Keitä karpalouta, tarvittaessa lisää joukkoon 1 rkl vettä, survo karpaloita keitettäessä.
Siivilöi karpaloista kuoret pois ja kaada neste takaisin kattilaan.
Sekoita karpalomehun joukkoon ruokalusikallinen hunajaa.
Nosta mehu jäähtymään. 



Palsternakkaviipaleet

Kuumenna uuni 225 asteeseen.
Kuori ja viipaloi palsternakka.
Sivele palsternakkaviipaleet kevyesti öljyllä.
Paahda viipaleet kypsiksi uunissa.
Nosta viipaleet jäähtymään.
Lusikoi viipaleiden päälle juuri ennen tarjoilua poronmuiruilla terästettyä tuorejuustotäytettä.
Koristele kokonaisin karpaloin.

Lehtitaikinatornit

Ota seuraavaksi sulanut lehtitaikina käsittelyyn.
Ota 2 pieni suista lasia, niin että toinen lasi on halkaisijaltaan muutaman sentin pienempi kuin toinen. Leikkaa ensin suuremmalla lasilla taikinasta pyörylä.
Paina pyörylän keskelle toisella lasilla painauma.
Voitele pyörälät kananmunalla.
Paista uunissa kypsiksi.
Pyörylöistä tulee kaltevia torneja suuaukolla.

Täytä tornit juuri ennen tarjoilua juustoseoksella, jossa on yrttien lisäksi poronmurut. Koristele tornit yrttisilpulla ja karpalokastikkeella.

*

Chilen punaviinit ovat saamamme materiaalin mukaan tyypillisesti pehmeitä, hedelmäisiä ja helposti lähestyttäviä, mutta syksyisen tapahtuman jälkeen tiedän sieltä löytyvän myös erikoisempia ja haastavampia viinejä. Chilen tunnetuin rypäle on Cabernet Sauvignon, tämän viinin rypäle.

Viña San Pedro, 1865 Single Vineyardin tuottaja on sitoutunut noudattamaan kestävän kehityksen periaatteita ja on luvannut huomioida ympäristöasioita toiminnassaan. Alkon viime vuonna (2013) suorittamassa BSCI-auditoinnissa tuottaja sai parhaat mahdolliset pisteet, joten viini on tässäkin mielessä hyvä valinta.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Miksi, voi miksi tasting-raati ei päässyt maistelemaan tapaksia? Kuulostavat herkullisilta!