perjantai 30. toukokuuta 2014

Gato Negro Semi Sweet White 2003 ja noidutun hyvät katkarapupiirakat

Meillä oli viinitalo Pernod Ricardin järjestämä virtuaaliviinitasting, alkulaukaus tähän haasteeseen. Tastingistä kuullessani mietin ketä sinne kutsuisin. Lopulta päädyin kutsumaan mukaan omia, veljeni ja äitini ystäviä ajatuksella mitä sekalaisempi porukka, sen parempi. Tastingit järjestettiin logististisista syistä äitini uudessa asunnossa ja hän oli ystävättärensä kanssa loihtinut purtavaa viinien kaveriksi.

Gato Negro Semi Sweet White 2003 on Chilestä, kuten muutkin haasteen viinit. Viini kasvaa Central Valleyn alueella, käytetty rypäle on Sauvignon Blanc ja sokeria viinissä on paljon; 20,0 g/l

Sauvignon Blanc rypälettä kuvasi syksyisessä tastingissä Savoyn sommelier Antti Uusitalon seuraavasti; rypelä on yleensä kirpeä, pirteä, nuorekas ja energinen. Se on viinien Britney Spears tai suomalaisittain Aira Samulin. Hän vinkkasi rypäleestä tehtyä viiniä maistellessamme imeskelemään välissä sitruunaa, se tuo viiniin makeutta ja ruohoisuutta.

Maultaan Gato Negro Semi Sweet on puolimakea, raikkaan hedelmäinen. Tai näin sanoi saamamme kalvo, me taas päädyimme maallikkoina arvioimaan viiniä omien kokemustemme kautta. Skumpan suurkuluttajamme totesivat viinin muistuttavan väljähtynyttä kuohuviiniä. Kuohuviininmaun lisäksi kaivoimme esiin päärynän maun. Kundit kaipasivat makuun enemmän ytyä ja pidempää makua sekä valittivat viinin olevan liian makeaa. Toisaalta tämä viini on suosittu eurooppalaisten nuorten ja naisten keskuudessa, joten kollilaumamme ei tainnut kuulua kohderyhmään.


Runollisimmat arviot viineistä antanut nuorimies kuvasi viiniä seuraavasti "Nuori, halpa, helppo, maussa tahmeanmakeaa huulikiiltoa".  Kundien nyökytellessä päätään hyväksymisen merkiksi, havaitsin tuon määritelmän vetoavan juhlijaan minussa, tuo kuvaushan suorastaan lupaa unohtumattomia kokemuksia, valoisia kesäöitä jolloin olla vaaleanpunervan rakastunut kesään ja tuntea pulppuilevaa iloa olemassaolostaan. Toisaalta kundit eivät koskaan ole olleet nuoria naisia ja kokeneet riemukkaita tunnekuohuja.

Makupareiksi raatimme ehdotti mausteista kalaa tai itämaisia äyriäisiä. Viinitalo ehdotti makupariksi myös jälkiruokia. Kilpailun tuomari Alex Nurmi taas ehdotti viinille kaveriksi hedelmäisiä salaatteja ja hedelmäisiä lisäkkeitä esimerkiksi mangoa, papaijaa ja meloneita. Ruoista hän ehdotti limemarinoitua broileria ja paistettuja nektariineja. Ja mansikka-ajan koitettua Alex ehdotti nauttimaan niitä viinin kanssa.


Äitini ystävättärelle tämä oli ensimmäinen viinitasting, hän ei myöskään juuri nauti viiniä. Äitini ystävätär on varttunut erämaan keskellä, Inarissa. Hän on kasvanut rehellisellä kotiruoalla; riekolla, porolla, raudulla ja sen sellaisella. Toki hän on nyt aikuisiällä matkustellut, tutustunut uusiin kulttuureihin ja makuihin, mutta hänen makuaistinsa rakastaa edelleen puhtaita makuja ja laadukkaita raaka-aineita.

Koskaan tastingiin osallistumaton, viiniä äärimmäisen harvoin juova inarinsaamelaisrouva siis kehitti ensi kertaa oman piirasreseptinsä makupariksi viinille, josta hänelle ei ennalta kerrottu mitään. Mitä luulette siinä käyneen? Se oli enemmän kuin täydellinen pari, viinin ja piiraan liitto oli enemmän kuin osiensa summa. Sain luvan käyttää hänen ohjettaan kisassa. Olkaa hyvä, tässä on pohjoista taikaa yhdistettynä eteläiseen viiniin.

Saamelaista nykytaidetta- näyttelyn juliste

Katkarapupiiraat 22 kpl

pohja

300 g voi
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
luomusitruunankuori raastettuna
1 tl suolaa
mustapippuria

täyte

50 g purjoa
180 g katkarapuja
2 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
1 sitruunanmehu
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
mustapippuria
valkopippuria
1 puntti tuoretta tilliä

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.
Riko kananmunien rakenne.
Sekoita kaikki pohjan aineet keskenään ja nypi taikina, niin että kaikki ainekset ovat sekaisin.
Nosta taikina jääkaappiin.

Pilko ja kuullota purjo.
Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään.

Painele taikina kartonkisiin italianleivosvuokiin.
Pistele pohjaan haarukalla muutama reikä.
Esipaista pohjaa unnissa 5-7 minuuttia.
Jaa täyte pohjien päälle ja paista piiraita vielä 15-25 minuuttia, kunnes täyte on liki hyytynyt.

Tarjoa piiraat tuoreella tillillä ja sitruunan kuoriraasteella koristettuna hyvin jäähdytetyn viinin kanssa.

Pippureita laitoin muutamia kierroksia myllystä, mikäli käytät valmiiksi jauhettua pippuria niin sitä saattaa tarvita enemmän.


Meinasin linkata tähän jonkun nuoruuteni joi'un, mutta päätinkin laittaa tähän inarinsaameksi ja suomeksi räppäävän Amocin kappaleen. Herkkää viiniä, herkullista piirasta ja kantaaottavaa musiikkia, sillä vastaan viimeiseen viinihaasteeseen.



4 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Herkullista. Taidanpa oikaista ja teen lohipiirakan ohjettasi soveltaen.

Anonyymi kirjoitti...

hauska ja hyvin kuvaava juttu tasting tilanteesta. Tykkään.

Anonyymi kirjoitti...

reseptiä on kehitelty alkuperäisestä, jossa oli sitruunan tilalla sitruunatuorejuustoa, ei sokeria. Molemmat versiot todella hyviä. Sitruunainen sopii erinomaisesti tasting -viinin kanssa. Nam!

Satu kirjoitti...

Kiitos Arleena, tämä oli kerrassaan hyvää.

Anonyymit, kiitos tuestanne tastingin ja haasteen kanssa <3