sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Kylkeä grillissä

Saadessani kutsun kokkaamaan Kotitilan lihoista olin innoissani ensimmäisestä teemasta: grillauksesta.
Rakastan grilliruokaa, savun tuoksua ja ikuisesti jatkuvia aurinkoisia kesäpäiviä.

Suomen Kotitila on uusi yritys, joka vastaa ainakin minun toiveisiini. Kotitilan kautta voin tilata laadukasta lihaa suoraan kotiini ja taata kotimaisille viljelijöille paremman ansion. Kotitila määrittelee toiminta-ajatustaan sivuillaan seuraavasti: Tuottajakumppaneillemme tarjoamme kätevän ja joustavan tavan myydä tuotteita suoraan asiakkaille, jotka arvostavat laadukasta ja reilua ruokaa.Kotitila.fi-palvelun kautta tuottajat voivat myydä tuotteitaan kätevästi lähes koko Suomeen. Tämän ansiosta tuottaja saa paremman korvauksen työstään ja tuotteistaan.
Grillikylki ja ribsit ovat olleet pinnalla muutaman vuoden, mutta itse en ole aiemmin ollut valmistamassa niitä. Pakko tunnustaa, minulla on ennakkoluuloja grillipossua kohtaan, se kun tuppaa olemaan kuivaa känttyä jossa lihan maku on kätketty bbq- tai chilisoosin alle. Toki syömärinä pidän bbq:sta ja chilistä, mutta joskus sitä ihminen kaipaa lautaselleen jotain muutakin.

Grillauksen onnistuminen ratkeaa jo kauan ennen grillin kuumentamista, tai sanotaanko näin, possuruoan maku ratkeaa jo ostovaiheessa. Lukuisat ystävättäreni ovat luopuneet sianlihan syönnistä ja sanoneet sianlihan maun muuttuneen epämieluisaksi. Tunnistan ongelman itsekin, sika osaa olla sikapahaa. Se halpa sianliha on usein juuri sitä joka jää syömättä.

Tätä haastetta tehdessämme kutsuimme ruokavieraita, sikaa säännöllisesti syöviä hyvän ruoan ystäviä ja keskustelimme sikamaisista aiheista. Päädyimme pitkän ja polveilevan keskustelun jälkeen lopputulemaan, että sioissa on eroja. Vieraille tarjoamamme liha oli "entisaikaisen" makuista, siinä oli maku kohdallaan ja taistelu viimeisistä paloista ei ollut kaunista katseltavaa, siinä ei armoa annettu eikä anottu.


Tarjoammamme sianliha oli Suomen Kotitilan meille valitsemaa, tuoretta, pakastamatonta ja marinoimatonta Leppälän tilan luomupossua. Possu oli saapunut ovellemme kylmälähetyksessä ja päässyt heti jääkaappiin. Ei katkenneita kylmäketjuja, ei suojakaasuun pakattua harmaata lihaa vaan jotain aivan muuta.

Sianliha on halpaa, luomusianliha ei ole niin halpaa, mutta ei se nyt oikeasti kallistakaan ole. Tavanomaisen sian lihan maku vaatii kaverikseen vahvanmakuisia kastikkeita, mutta luomupossun makua ei tarvitse kätkeä. Kuten rivien välistä kuultaa on minulla mielipiteitä liiaksikin lihan tehotuotannosta ja siitä miten tuotantoeläimiä ja tuottajia kohdellaan.


Yksinkertainen ja helppo, siinä on avainsanat stressittömään grillaukseen. Etukäteen hyvin valmisteltu grilliruoka on helppo ja varma valmistettava. Tämän ateriakokonaisuuden voit esivalmistella edeltävänä päivänä: keittää lihat, valmistaa marinadin, keittää perunat, valmistaa ja osittain täyttää kesäkurpitsat. Grillin kuumetessa voit nostaa lihat lämpiämään ja koota vihersalaatin grillilautasen kaveriksi.

Me grillasimme puilla, perinteinen tiilistä ladottu grilli on toimiva ratkaisu satunnaisen kesägrillailijan tarpeisiin. Tärkeintä on saada aikaan hyvä hiillos, jossa kypsentää herkkuja.

Grillikylki

n. 500 g luutonta grillikylkeä tai 700 g luullista grillikylkeä
suolaa
1/2- 1 rkl mustapippuria rouheena tai kokonaisena

Laita lihat kattilaan ja kaada niiden päälle vettä, kunnes ne juuri ja juuri peittyvät.
Lisää veteen suola ja pippuri.
Keitä lihat ylikypsiksi niin, että liha meinaa hajota.
Nosta liha paistinlastan avulla vedestä uunvuokaan tms.
Lihan jäähdyttyä vähän hiero siihen marinadi.
Anna lihan tekeytyä marinadissa jääkaapissa muutamasta tunnista yön yli.

Grillaa lihat hiilloksella, liekeillä, liian kuumassa grillatessa marinadi ei karamellisoidu herkullisesti. Koska liha on keitetty kypsäksi, ei kylkipalaa ole pakko paahtaa tulikuumassa, vaan sen voi hitaasti hivuttaa kuumaksi.

Nostele siis lihapalat grilliin ja lisää grillatessa marinadia niiden päälle.

Marinadi

1 tl suolaa
3 tl grillimaustetta
1 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl sinappia
1/2 dl öljyä
1/2 dl balsamico cremea (paksua, valmista balsamico-kastiketta)

Sekoita kaikki aineet keskenään.Täytetyt kesäkurpitsat

2 kesäkurpitsaa
punainen suippopaprika
punasipuli
6 herkkusientä (/metsäsieniä)
1-2 kananmunaa
juustoa päälle

suolaa ja mustapippuria

Halkaise kesäkurpitsat pitkittäissuunnassa.
Koverra sisus pois lusikalla.
(Sisuksen voi paistaa sienten ja sipulin ja paprikan kanssa, maustaa, sekoittaa tuorejuustoon ja tarjota leivän päällä kevyenä ateriana)
Paista pieneksi pilkottu sipuli, lisää joukkoon silputtu paprika ja paloitellut sienet, lisää haluamasi mausteet.
Täytä kesäkurpitsa täytteellä.

Voit tähän asti valmistaa kesäkurpitsan aiemmin ja nostaa sen jääkaappiin odottamaan.
Riko kananmunan rakenne ja jaa se kurpitsoihin täytteen päälle.
Peitä täyte juustosiivuilla.
Kypsennä kesäkurpitsa uunissa miedolla lämmöllä kypsäksi.

Mikäli haluat valmistaa kesäkurpitsan grillissä toimi seuraavasti:
Valmista täyte.
Kypsennä uunissa koverrettu kesäkurpitsa miltein kypsäksi.
Täytä kesäkurpitsa ja päällystä se juustolla.
Kiedo koko komeus folioon tai ainakin folion päälle ja kuumenna sitä grillissä hiilloksen päällä, kunnes se on kuumaa ja juusto alkanut sulaa.


Hiillosperunat

Keitä paksukuoriset perunat liki kypsiksi.
Nosta perunat grilliin ritilän tai hiillokseen asetetun folion päälle.
Anna perunoiden kuumentua ja saada pintaansa kaunis väri.

Tarjoa perunoiden kanssa voita tai tuorejuustoa.
Lihan voi keittämisen sijaan myös esikypsentää uunissa hyvin miedolla lämmöllä, lihan lämpötilaa mittarilla seuraten. Sateisen ilman sattuessa voi grillin korvata leivinuunin miedolla lämmöllä, jolloin lihasta tulee myös taivaallista.

Loppuun varoitus: nämä koukuttavat sikapahasti. 

Ei kommentteja: