perjantai 25. heinäkuuta 2014

Mökkileipä

Mökkileipä

1/2 litraa lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 tl suolaa
vehnäjauhoja
kuorallinen basilikaa

Ota suuri kulho ja puukauha.
Sekoita lämpimään veteen kuivahiiva.
Lisää joukkoon vehnäjauhoja välillä kauhalla sekoittaen.
Kun taikina on löysää, lisää joukkoon basilikan lehdet.
Jatka jauhojen lisäämäämistä kunnes taikina alkaa olla kiinteää ja irrota reunoista.
Jätä taikina kulhoon ja peitä kulho pyyhkeellä.
Anna taikinan kohota pari tuntia.

Kuumenna uuni 250 asteeseen.
Kumoa taikina nuolijan tai kauhan avulla leivinpaperilla vuorattulle pellille ja paista se kypsäksi 20-30 minuuttia.
Kypsän leivän pohjaa sormilla naputeltaessa tulisi äänen olla ontto.

Sain tämän ohjeen ystävältäni, joka oli kestinnyt Juhannusvieraitaan joka päivä tuoreella leivällä. Jauhoista 1/3 osa voi olla muutakin kuin venhnäjauhoja, esimerkiksi ruisjauhoja, puuroa tai taikinan joukkoon voi sekoittaa porkkanaraastetta jne. Rakenteeltaan leipä ei vedä vertoja toiselle nopeasti tehtävälle leivälle.

Tähä leipään käytin mökin jauhopussien loppuja ja arvioisin leipään menneen ainakin 13 dl vehnäjauhoja eli varustaudu tämän leipomiseen kilon vehnäjauhopaketilla, niin et jää pulaan.

Ei kommentteja: