maanantai 25. elokuuta 2014

Sadonkorjuun Kasslerpata


 Suomen Kotitilan lihoista kokkasimme viimeksi kylkiluita grillissä, joten tällä kertaa päätimme tehdä jotain erilaista. Sadonkorjuun aikaan on ylitarjontaa kasviksista ja alitarjontaa ajasta. Tämän padan voi laittaa uuniin muhimaan siksi aikaa, kun kuopsuttaa pihalla syksyisissä kasvimaa-askareissa.

Lilat potut kalpenivat padassa
0,78 kg Kassleria
Mustaleima juustoa
Kermaista Oltermannia (ns. Oranssi Putin-juusto)
4 valkosipulinkynttä
aurinkokuivattuja tomaatteja

n. 1 kg yhteensä sipulia, porkkanaa, perunaa
1-2 kesäkurpitsaa
chili

suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen

hammastikkuja tms lihakääröjen sulkemiseen
tuorekelmua



Ensimmäisenä tulee liha nostaa pakastimesta hyvissä ajoin sulamaan jääkaappiin. Liha saa rauhassa sulaa muutaman vuorokauden ja kokkauspäivänä sen voi ottaa huoneen lämpöön tuntia - paria ennen kokkauksen aloittamista. 

Kasvikset pilkotaan  rouheiksi palasiksi.
Uuni laitetaan kuumenemaan 100 asteeseen.

Juustoista leikataan viipaleita/siivuja.
Valkosipuli kuoritaan ja leikataan rouheiksi paloiksi.

Kassler leikataan siivuiksi poikkisyin. 
Ohuet siivut peitetään kelmulla roiskeiden välttämiseksi ja liha nuijitaan kevyesti joko lihanuijalla tai nyrkillä. 
Lihaviipaleille ripotellaan suolaa ja pippuria.
Viipaleen toiseen päähän kasataan juustoja, valkosipulin paloja ja aurinkokuivattu tomaatti.
Viipale kääritään rullaksi ja kiinnitetään hammastikulla.


Lihakääröjä paistetaan hetki paistinpannulla voissa kauniin värin saamiseksi.

Lihat laitetaan lämmitettyyn, suureen kannelliseen uunivuokaan.
Lihojen päälle laitetaan chili, porkkanat, sipulit ja perunat.
Kasvisten päälle lisätään vähän suolaa ja pippuria.
Koko komeuden päälle kaadetaan kuumaa vettä niin, etteivät kasvikset peity, vaan astia on n. puoleen väliin saakka täynnä vettä.


Pata nostetaan uuniin ja lämpötila nostetaan 175 asteeseen. Pata saa kypsyä uunissa vähintään tunnin, mieluitan puolitoista tuntia, jonka jälkeen uunin voi kääntää pois päältä ja pata voi jäädä vielä jälkilämpöön muhimaan.

Kesäkurpitsan palat paistetaan pannulla vain hivenen pehmeiksi ja ne sekoitetaan padan joukkoon tarjoiluvaiheessa.


Minun piti nostaa etupihan ruukusta tavallista perunaa pataa varten, mutta kuinkas kävikään. Onnistuin nykäisemään tiivitaavin värisiä pottuja päivän valoon. Gobbas Gårdin perunalajikkeissa on mistä valita, kunhan muistaa mitä erikoispottuja laittoi minnekin kasvamaan. Erikoisia siemenperunoita saa ostaa Hyötykasviyhdistyksen kautta.

Sininen peruna ei pidä keittämisestä, vaan se luovuttaa värinsä veteen. Tämmöiset perunat ovat parhaimmillaan höyrytettyinä tai lohkoina uunipellillä. Pahoittelen esteettisesti haastavaa pataperunaa, mutta uskokaa pois, maku oli priimaa.






Ei kommentteja: