sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Peuraa carpaccio, raakoja herkkutatteja, Andien perunaa, tryffeliä
Viinitalo Pernod Ricard haastoi kehittelemään ruokia viineille kaveriksi. Tällä kertaa teemana on gourmet ja fast food, siis samassa annoksessa.

Gourmet ruoassa korostuu raaka-aineiden laatu ja maku. Skandinaavinenkeittiö on aina arvostanut raaka-aineita, tuoreutta ja selkeyttä joten meillä on hyvä käsitys miltä asioiden kuuluu oikeasti maistua ja mikä on hyvää ruokaa.

Tällä kertaa raaka-aineena meillä oli peuraa, herkkutatteja ja äärimmäisen hyvää perunaa. Annoksen kruunasimme Lontoon Borough Marketista ostetuilla tryffelituotteilla.

Idea ruokaan tuli briteistä, joissa tyttäreni asuu nyt toista vuotta. Perinteinen brittiläinen lounas on kolmioleipä ja sipsit, me teimme siitä vain gourmet version.


Tähän annokseen tarvitset

Peuran sisäfilettä
tuoreen herkkutatin
leipää
persiljaa
timjamia
perunoita
tryffelihunajaa
tryffeliöljyä
öljyä
mustapippuria
suolaa


Leipänä meillä oli Moilasen monikäyttöinen ja gluteeniton Dark bread, mutta mikä tahansa maukas ja tiivis moniviljapaahtoleipä ajaa saman asian.

Raaka liha on syötävää sellaisenaan, kunhan sen kylmäketju on aukoton ja sitä on koko ajan käsitelty ja säilytetty hygieenisesti. Mikäli epäröit, älä syö raakana, paista lihasi mieluummin. Hyvä raaka liha on hyvää, mutta heikosti säilytettyä ei kannata nauttia.

Sama ruoka, mutta härän sisäfileellä


Perunat oli helppo tehdä terveellisiksi ranskalaisiksi; perunat pestiin, leikattiin ohuiksi lohkoiksi ja annettiin kuivahtaa. Perunoiden kuivumista voi vauhdittaa pyyhkäisemällä niistä suurimman kosteuden pois paperilla. Perunoihin hierottiin hyvin vähän neutraalinmakuista öljyä ja pinnalle ripsautettiin pikkuisen suolaa. Perunat paahtuivat uunissa 175-200 asteessa, tasa ja ylälämmöllä, kunnes olivat ruskeita ja nahkeita. Aikaa minulla ei valitettavasti ole kertoa, koska mökin uuni ei ole paras mahdollinen.

Herkkutatin päällä olevassa hunajassa näkyy tryffelisattumia

Peuran sisäfile kaivetaan esiin pakastimesta ja siitä leikataan n. 3-5 mm siivuja. Lihasiivut painellaan tuorekelmun välissä ohuemmiksi.

Herkkutatti leikataan pitkittäin ohuiksi siivuiksi.

Leipä paahdetaan ja siihen sipaistaan aavistus tryffeliölyjä.
Leivän päälle asetetaan lihaviipaleet ja sen päälle pyörätetään myllystä mustapippuria ja suolaa.
Leivälle lihojen päälle asetellaan herkkutattisiivuja yrtit.
Herkkutatin pinnalle ja lihan päälle laitetaan hyvin pieninä pisteinä aavistus tryffelihunajaa.

Ranskalaiset nostetaan lautaselle leivän viereen ja niiden päälle kaadetaan aavistus tryffeliöljyä.

Leipä ja ranskalaiset tarjotaan Campo Viejo Reserva-viinin kera raikkaassa syysilmassa.Mayan Gold
"Mayan Gold-peruna, Andeilta peräisin olevia Solanum tuberosum L. phureja ryhmään kuuluvia vain vähän jalostettuja Maya perunoita Andeilta. Näissä perunoissa on karoteoiniideja ja ne ovat keltaisempia kuin Euroopassa yleensä viljellyt perunat. Mayan Gold on kullankeltainen jauhoinen, pisaran muotoinen peruna. Kermainen, herkullinen maku, mitä ei voi verrata eurooppalaisiin perunoihin. Kypsymisaika lyhyempi kuin eurooppalaisella perunalla." 
Hyötykasviyhdistys

En ole törmännyt toiseen Mayan Goldin makuiseen perunaan ja koska sen saatavuus on heikkoa, jos ei siis itse kasvata tätä kultaista herkkua, niin suosittelen tekemään ranskalaiset tavallisesta perunasta ja bataatista. Sekoitus ei vedä vertoja tälle Andien aarteelle, mutta antaa vaikutelman kermaisesta makeudesta.

Herkkutatin vaalea pinta ottaa helposti väriä, eli jos teet leivät etukäteen jääkaappiin tarjoilua odottamaan niin älä laita tatin viipaleita leipien päälle värjääntymään.


Ei kommentteja: