sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Jauhelihaa ja perunaa muffinin muodossa


Kotitilan Lihaa parhaimmillaan reseptikisassa oli tällä kertaa vuorossa aihe Jauhelihaa 2.0.

Jauheliha on aina ollut yksi perusraaka-aineistani, se on edullista, nopeaa ja monikäyttöistä. Tällä kertaa jauheliha oli priimaa; lihakarjan lihaa. Lihakarja tai pihvikarja, kummaksi sitä haluaakaan kutsua, on jalostettu ruoaksi, ne tavalliset lehmät taas ovat jalostettu lypsämään. Lihoissa on eroa ja liharotuisen eläimen liha vain on herkullisempaa kuin muuhun käyttöön jalostetun eläimen.

Teema oli jauhelihaa 2.0 eli jauhelihasta jotain uutta. Tässä vaiheessa oma pääni löi tyhjää ja käännyin lähipiirini puoleen ja otinpa asian esiin tutun lihakarjan kasvattajan kanssa. Kaikki sanoivat yhtä ja samaa; jos sinulla on laadukas liha, älä peitä sen makua mausteisiin. Pippuria, suolaa ja ehkä sipulia siinä kaikki, näin maustamisesta sanottiin. Kaikki vielä erikseen muistuttivat ettei hyvälaatuinen jauheliha tarvitse kananmunia, korppujauhoja, puuronjämiä tai mitään sellaista pysyäkseen pihvinä.

Mikäli olisin valmistanut ruokaa muualle kuin kilpailuun olisin tehnyt jauhelihasta pihvin, suolan, pippurin ja sipulin kanssa. Paistanut pihvin pannulla ja nauttinut sen sisus punertaen hyvien lisukkeiden ja viinin kera.

Minusta ei ollut peittämään lihan omaa hyvää makua mausteilla, joten päätin maustaa sen yksinkertaisesti ja kehittää tarjoiluun jonkun jujun. Näin siis päädyin tarjomaan lihapullat ja muussia.


Lihapullat

500 g pihvikarjan jauhelihaa
1/2 punasipuli
suolaa
pippuria
juustoa, cheddaria tai muuta rasvaista juustoa
(ketsuppia/sinappia)
voita paistamiseen

Laita uuni kuumenemaan ylälämmölle 250 asteeseen.
Silppua sipuli hyvin, hyvin pieneksi silpuksi.
Leikkaa juustosta puolikkaan peukalonpään kokoisia paloja.
Sekoita jauheliha, sipuli, suola ja pippuri keskenään.
Ota palanen jauhelihaa käteesi ja painale siitä levy, aseta levyn päälle juustopala.
Muotoile jauhelihasta lihapulla juuston ympärille.
Paista lihapullaan pannulla ruskea pinta.

Laita perunamuussi pursottimeen, käytä suurta tyllaa, muussi ei mahdu pienimmistä läpi.
(Nosta lihapulla muffinivuokaan, sipaise halutessasi sen päälle aavistus sinappia tai ketsuppia).
Pursota lihapullan päälle kuorrute muussilla.
Laita perunamuussi kuorrutteinen lihapulla uuniin.
Anna perunamuussin saada väriä ja tarjoa lihaisa leivonnainen kuumana.

Kun jauhelihassa on pelkkää nautaa ei sen tarvitse olla läpikotaisin kuivaksi paistettua. Punerrus ei haittaa tämän jauhelihan kanssa, toisin kuin sikaa sisältävän jauhelihan ollessa kyseessä.

Pikkuruiset lihapullat ilman täytettä

Muussi

400 g kuorittuja jauhoisia perunoita
1 dl kermaa
maitoa
suolaa
2 rkl parmesaani raastetta
1 kananmuna

Keitä perunat kypsiksi ja kaada niistä vesi pois.
Muussaa perunat nuijalla tai sähkövatkaimella.
Lisää muussin joukkoon kerma ja suola.
Lisää maitoa kunnes muussi on sopivan löysää.
Sekoita joukkoon juustoraaste.
Tarkista maku, muussin ei pidä olla liian vähäsuolaista.
Sekoita joukkoon kananmuna.

King Edward-peruna

Jamie Oliverkin ymmärää King Edward-perunan päälle ja käyttää sitä useissa resepteissään nimeltä mainiten.

"King Edwardin lajikeominaisuuksia on yritetty kopioida, mutta niitä ei ole kyetty ylittämään, siksipä King Edward on ollut jo sata vuotta ehkä kuuluisin perunalajike Pohjois-Euroopassa. Esimerkiksi niin Englannissa kuin Ruotsissa se lienee suosituimpia vanhempia lajikkeita ja tunnetaan vielä Suomessakin, vaikka saatavuus on ollut heikkoa. Erinomainen maku ja keitto-ominaisuudet. Soikeissa mukuloissa viehättävät punaiset väriroiskeet silmien ympärillä. Malloltaan kermankeltainen, jauhoinen lajike. Sopii erinomaisesti uuniperunaksi. Satoisa, myöhäinen lajike, nosta varastoon syys-lokakuussa. "

Siemenperunoita on viime vuosina saanut Hyötykasviyhdistykseltä, josta myös oheinen kuvaus. Peruna on tuottanut mukavasti satoa ja kestänyt tarjoamaani huonoa hoitoa vallan mainiosti. Tänä kesänä söimme Orimattilan perunapellon sadon uusina perunoina, mutta muutama sai rauhassa kasvaa suuriksi uuni- ja muussiperunoiksi.


2 kommenttia:

Rommirusina kirjoitti...

Oi, onpas hauska idea, jauhelihaperunamuffinit. :)

Satu kirjoitti...

Nämä olivat herkullisia ja näppärä syödä :)