perjantai 21. marraskuuta 2014

Perunaveneet

Perunaveneet ovat uuniperunoiden ja perunanoisettien rakkauslapsi.

Perunaveneet

Jauhoisia, suuria perunoita

Naudan jauhelihaa (n. 1-2 rkl/perunan puolikas)
sipulia
suolaa
pippuria

(ketsuppia, sinappia)

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen.
Pese perunat huolella.
Keitä perunat kypsiksi.
Anna perunoiden jäähtyä, kunnes niitä voi käsitellä.

Sekoite keskenään hyvin pieneksi silputtu sipuli, suola, pippuri ja ja jauheliha.

Halkaise peruna pitkittäissuunnassa.
Koverra perunan sisustaa pois pikkulusikalla.
Jätä kuoriin kiinni noin puolensentin-sentin paksuinen kerros perunaa.
Täytä syntynyt kolo jauhelihaseoksella.
Paista perunaa uunissa 200 asteessa, kunnes liha ruskistuu pinnalta.

Sipaise halutessasi sinappia/ketsuppia lihan pintaan.
Pursota lihan päälle muussista koristeellinen kuvio hyvin isolla tyllalla.
Nosta perunat uuniin ylälämmölle 250-asteeseen, kunnes muussi saa väriä.

Tarjoa lihaiset perunaveneet esimerkiksi kasvissosekeiton kaverina, leivän tilalla.


kuorrutukseen

200 g jauhoisia perunoita
1/2 dl kermaa
maitoa
suolaa
(1 tl sinappia)
1 rkl parmesanraastetta
1/2 kananmuna

Keitä perunat kypsiksi ja kaada niistä vesi pois.
Muussaa perunat nuijalla tai sähkövatkaimella.
Lisää muussin joukkoon kerma ja suola.
Lisää maitoa kunnes muussi on sopivan löysää.
Sekoita joukkoon juustoraaste (ja sinappi).
Tarkista maku, muussin ei pidä olla liian vähäsuolaista.
Sekoita joukkoon kananmuna.
Käytä pursotukseen suurta tyllaa.

Kuorrutuksen riittoisuudesta minulla ei ole tietoa. Taistelin sen kanssa urhoollisesti, sitä oli kaikkialla, paitsi perunoissa. Lopulta alistuin, siivosin keittiön muussin roiskeista ja pyysin itseäni näppärämpää auttamaan asiassa. Suosittelen tekemän muussia riittävästi ja tekemään lopusta vaikka perunanoisettaja (pursota pellille kasoja, paista niihin väri uunissa) ja pakastamaan ne käyttöä odottamaan.

Tarvittava jauhelihan määrä riippuu perunoiden koosta. Kun teet tämän laadukkaasta naudanlihasta, ei jauhelihan tarvitse olla läpikypsää. Mikäli käytät jauhelihaa jossa on sikaa, tulee olla huolellinen että liha on varmasti kypsää.

Käytetty peruna oli King Edwardia omasta maasta.

Ei kommentteja: