sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Perunaviipaleita, herkkutattikastiketta ja krutonkitikkuja


Viinitalo Pernod Ricardin viimeinen haaste Oiva Pari-kisaan on luksushaaste, gourmet fastfoodia aidon sampanjan kaveriksi. Sampanjana meillä oli G.H. Mumm Cordon Rouge Brut. Tämä Mummin sampanja sai meiltä tastingissä eniten ääniä, joten siihen oli mieluista lähteä ideoimaan repsetiä.

Juomana sampanjaa pidetään kalliina, mutta tämäkin pullo maksaa Alkossa vain 42,90 e ja siitä saa 6-7 annosta. Yhden lasillisen hinnaksi jää vain hitusen yli kuusi euroa. Yökerhoissa hanajuoma saattaa maksaa saman verran ja sitä ei mielletä kalliiksi.

Sampanja mielletään usein nautittavaksi joko sellaisenaan tai pienten cocktailpalojen kanssa. Kaviaari kuuluu sampanjan kaveriksi, mutta vähäinen kalastus aiheutti sen ettei pakastimessa ole lainkaan mätiä. Jouduimme siis ideoimaan jotain muuta.

Kauppojen ollessa kiinni jouduimme turvautumaan kaappien antimiin. Perunaa ja sipulia on edelleen runsaasti viljelyn onnistuttua tänä kesänä hyvin. Pakastimesta löytyy kattava valikoima erilaisia sieniä, kiitos äitini ahkeruuden. Ideaa vain ei omista pähkäilyistä meinannut syntyntyä. Onneksi tapasin Katrin, joka toimi muusana.

Tattikastike

2 dl kokoon paistettuja herkkutatteja
1 pieni sipuli
2 dl kermaa
1/2 dl sampanjaa
suolaa
pippurisekoitusta
gluteenitonta jauhoseosta
voita paistamiseen

Pienennä sipuli hyvin pieneksi.
Kuullota sipuli paistinpannulla pienessä määrässä voita.
Lisää sienet pannulle ja kaada päälle kerma.
Lisää joukkoon sampanja ja mausteita varovasti.
Lisää jauhoja kiehuvaan kastikkeeseen kunnes kastike suurustuu.
Tarkasta kastikkeen maku, sen on tarkoitus olla mietoa ja täyteläistä.

Kastikkeesta on tarkoitus tulla aika tönkköä, mutta jos se menee liian sakeaksi lisää joukkoon kiehuvaa vettä.

Perunaviipaleet

2 jauhoista perunaa
rosmariinia
suolaa
pippuria
tryffelihunajaa

Pese kuorellinen peruna huolellisesti. 
Leikkaa peruna ohuiksi muutaman millin paksuiksiksi viipaleiksi.
Kuivaa perunan pinta puhtaalla pyyhkeellä/talouspaperilla.
Aseta perunat leivinpaperin päälle uunipellille ja ripota niiden päälle suolaa ja pippuria sekä rosmariinisilppua.
Laita perunat kuumaan uuniin: 225-250 astetta. 
Paahda perunoita uunissa kunnes ne ovat saaneet väriä.
Perunoiden on tarkoitus jäädä nihkeiksi, niitä ei siis paahdeta rapeiksi.
Valuta perunoiden päälle ohuena nauhana aavistus tryffelihunajaa.


Krutonkitikut

Vaaleaa leipää

Leikkaa vaaleasta leivästä pitkulaisia tankoja.
Paahda leipätankoja kuumassa uunissa ylävastuksen alla hetki, niin että ne saavat väriä mutta eivät kuivu kokonaan.

Kokoa annos: kaada paksu sienikastike pieniin tarjoiluastioihin. Kokoa lautaselle perunaviipaleet ja krutonkitikut. Syö annos dippaamalla krutonkitikkuja sienikastikkeeseen. Pehmeistä perunaviipaleista voit taivuttaa lappomaisen lusikan, jonka avulla voit syödä kastiketta.

Nauti annos jäähdytetyn sampanjan kanssa.

http://www.juomavinkki.fi/osallistu-oivapari-kilpailuun
Alex Nurmi valitsi reseptin OivaPari fast food-kilpailun finaaliin Alexin arvio oli: Yksinkertainen mutta maut sopii herkullisesti sampanjan kanssa.

EDIT. Tastingissä lausuttiin tästä samppanjansta seuraavaa: Eniten kuplia, hyvä, mukavan leipämäinen, paahteinen briossi, pitkä jälkimaku, valkoherukka, vihreä rypäle, sitrusmainen tuoksu. Jopa ne maistajat, jotka eivät kuohujuomista perusta, pitivät tästä samppanjasta ja meillä oli mukana tastingin ulkopuolisiakin samppanjoita. Tastingissä meitä oli 10 henkilöä ja tämä samppanja olo tastingin ehdoton voittaja.

Perunana meillä oli Punainen Yorkin Herttua. Syväsilmäinen punainen kuori ei hajoa keitettäessä ja kuori säilyttää värinsä varovasti kypysennettäessä. Tämä jauhoinen peruna kuuluu aikaisiin lajikkeisiin. Siemenperunaa kannattaa tiedustella Hyötykasviyhdistyksestä.

Ei kommentteja: