lauantai 22. marraskuuta 2014

Savustettupaisti





Kotitilan Lihaa parhaimmillaan kisassa ollaan edetty neljänteen vaiheeseen ja aiheena on juhlakauden uudet maut. Päätimme koota perheen sunnuntai-illalliseksi sopivan annoksen, joka olisi sopinut niin isänpäivän kuin miestenpäivänkin ateriaksi. Helposti valmistettavana annos sopii myös äijäporukan pikkujouluihin.

Näin talvella arvostaa täyttävää ja vahvanmakuista kotiruokaa ilman turhia hörsellyksiä.  Annos on kokille vaivaton valmistaa ja mahdollistaa hänen seurustelunsa muun väen kanssa. Kasvikset, sienet ja perunat voi pilkkoa etukäteen, jolloin itse ruoanvalmistusvaiheessa ei juuri tarvitse viettää aikaa keittiössä.

Savustettu naudanpaisti

n. 500 g naudan sisäpaistia
1 savustuspussi
voita
suolaa
mustapippuria

Nosta liha huoneenlämpöön ainakin tunti ennen kypsennystä.
Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen alalämmölle.
Laita liha pieneen vuokaa, joka mahtuu savustuspussiin sisälle ja taittele pussi huolellisesti kiinni.
Laita savustuspussi lihoineen kuumaan uuniin ja anna sen kypsyä siellä 30 minuuttia.
Lihan on tarkoitus olla vielä punaista sisältä kun otat sen uunista.
Ota pussi uunista ja anna seistä n. 5 minuuttia ennen kuin avaat pussin.
Säästä lihasta valunut neste lisukekasvisten maustamiseen.

Valmista tässä välissä muut lisukkeet ja paista liha pannulla vasta kun kasvikset ovat valmiita.

Leikkaa lihat kuutioiksi 2 - 5 cm ja paista niihin pinta kuumalla paistinpannulla voin kanssa.
Mausta lihat suolalla ja pippurilla.


Dippi

1 prk kermaviiliä
3-4 valkosipulinkynttä
vajaa 1 dl pilkottuja sipulinvarsia
mustapippuria
suolaa

Purista valkosipuli kermaviilin joukkoon ja lisää loput aineet.
Sekoita dippi huolellisesti ja laita se tekeytymään jääkaappiin.


Kasvislisuke

paprika
reilu kourallinen tuoreita herkkusieniä
keltasipuli
punasipuli
keskivahva chili
purjosipulia ja sipulinvarsia n. 1 dl
voita

Leikkaa kasvikset ja sienet pieniksi.
Paista pannulla kasvikset voissa ja lisää joukkoon lihasta valunut neste.
Lisää viimeisenä joukkoon sienet.

Uunilohkoperunat

Leikkaa perunat lohkoiksi ja kuivaa niiden pinta.
Asettele lohkot leivinpaperille selälleen.
Paista perunoita uunissa keskilämmöllä ylimmällä tasolla 200-250 asteessa n. 15-20 minuuttia kunnes ne ovat kypsiä ja hyvännäköisiä.

Perunana meillä oli lohkoperuna lempparini Mayan Gold.

Savustuspussi oli sosialisoitu äitini muuttokuormasta ja se ei ollut kovin tuore tapaus. Savunmakua tuli juuri sopivasti, mutta uudempaa savustuspussia/savustuspönttöä tms käytettäessä kannattaa huomioida savun intensiivinen maku ja tarvittaessa savustaa lihaa vähemmän aikaa. Naudanlihaa voi syödä punaisen ja pannulla liha kypsyy lisää.

Edelleen mennään omanmaan antimilla; perunat, paprikat, chili (kundien parvekkeelta) sekä kaikki kolme sipulia ovat omakasvattamia. Määrät on muutettu kaupan vastaavia tuotteita vastaaviksi: paprikoita meillä meni 3, mutta määrä vastaa kaupan yhtä paprikaa. Valkosipulin kynsiä oli vain yksi, mutta se oli jättiläismäinen ja venäläinen talvivalkosipuli on vahvan makuinen.

Ei kommentteja: