torstai 4. joulukuuta 2014

Kastike villasiasta

Jauhelihakastike

600 g jauhelihaa
1 prk (500 g) paseerattua tomaattia
1 punasipuli
1 keltasipuli
4 valkosipulin kynttä
25 g tuorejuustoa
2 tomaattia
suolaa
mustapippuria
tabascoa
kuivattua basilikaa
rasvaa

Pilko sipulit palasiksi. Kuullota kelta- ja punasipuli rasvassa pannussa. Lisää valkosipuli silppu joukkoon.
Ruskista jauheliha.
Mausta jauheliha mustapippurilla ja suolalla.
Lisää joukkoon paseerattu tomaattikastike, huuhdo purkki tilkalla vettä ja kaada se kastikkeeseen.
Pilko tomaatit ja lisää ne kastikkeeseen basilikan kanssa.
Anna kastikkeen hautua.
Lisää kastikkeen joukkoon sipulit ja tuorejuusto.
Tarkista maku ja lisää tabasco.

Tarjoile kastike keitettyjen perunoiden kanssa.

Meillä rasvana oli edellispäivän ankan rasva, mutta voi tai öljy ajaa saman asian.
Tuorejuuston jämä oli maultaan paahdetun sipulin makuista.

Villapossun liha on hankittu bodareiden munapiirin kautta.

Villasika eli Mangalitza on maatiaisrotuinen sika. Noutaessani lihalastiamme Lihakonttorista, Kalasataman kupeesta, jäin hetkeksi jutustelemaan lihanleikkaajan kanssa. Hän kertoi heidän ensin luulleen leikattavaksi tulleen villisikaa, niin tummaa liha oli.

Possumme ruhopaino oli ollut n. 80 kg, eli se oli vielä possu. Mangalitzat kasvavat huomattavasti tavallista sikaa hitaammin, joten niiden tavanomaiseen teuraskokoon kasvaminen vie noin vuoden. Nuoruudestaan huolimatta sikamme oli kerinnyt keräämään rasvaa. Lihanleikkaaja esitteli innoissaan minulle, kuinka kyljyksisä näki rasvaa lihan joukossa, marmoroituneena. Villasian rasva on toivottava asia, se on herkullista, se antaa lihaan mehevyyttä ja makua. Maailmalla huippukokit arvostavat villasian lihaa juuri sen maun ja koostumuksen vuoksi.

Suomessa villasika on vielä harvinainen herkku. Sitä kasvatetaan pienillä tiloilla, joissa siat saavat useissa tapauksissa kirmailla vapaana ja viettää lajille ominaista elämää. Tämä on siis eettisesti tavanomaista kestävämpää lihantuotantoa.


Palviaisen tilalta voi tiedustella possuja kasvatettavaksi ja myöhemmin heillä on tarjolla myös lihaa.

Ei kommentteja: