maanantai 29. joulukuuta 2014

Uunilohta, majoneesikastiketta ja gratiinia

Hellou herkkusuut, minä olen Hanski, Kaiken takana on äiti-bloggari ja kaksi vuotiaan Lilli tytön yh-mamma keski-suomesta. Satu kirjoitti tuossa joulukuussa Blogijoulukalenteriini kaksikin luukkua, joten nyt on kalavelkojen maksun aika. Tässä siis minun vieraskynäni teille, kiitokseksi Satun teksteistä. 

Tämä postaus syntyi Tapaninpäivänä joka vietettiin Lillin kanssa jouluntavoin minun perheeni kanssa Pohjois-Karjalassa.

Lohta minun tapaani.

Ensiksi on sanottava, että minä ja Lilli rakastamme kalaa, varsinkin lohta. Sitä meillä laitetaan lähes viikottain ilman varsinaisia reseptejä, sillä minä, vaikka lukutaitoinen olenkin, en jaksa seurata reseptejä vaan sävellän ja sähellän usein (aina) omiani. Minulle tärkeää on se, että ruoka maistuu siltä mitä se on, eikä pääraaka-ainetta mausteta tukkoon vaan sen makua vain korostetaan.  

Opettelen tekemään asiat ulkomuistista omies sävellysteni mukaan ja muuntelen niitä mieleni mukaan. Tämä resepti syntyi juuri tälläisten asioiden yhteen törmäyksestä: Rakasta valmis Remoulade kastikkeita lohen kanssa, mutta halusin opetella tekemään kastikkeen itse. Eikun google auki ja toteamaan, että minähän en mitään anjoviksia tms käytä ja että tästäkin voisin tehdä mieleiseni version majoneesipohjan, smetanaa ja kasviksia yhdistellen.


Tuore kastike
Majoneesi
Smetana/Creme fraiche
Paprika
Kaksi porkkanaa
Suolakurkku
Hunajaa

Itsetehty majoneesi
Kaksi keltuaista (säästä valkuaiset gratiiniin)
Sitruuna mehua (1tl)
Sinappia (1tl)
Rapsiöljyä (1,5-2,5dl)
Suolaa 
Pippuriseosta

Erota keltuaiset ja laita ne monitoimikoneen kulhoon, mittaa mukaan teelusikallinen sitruunamehua ja sinappia. Käynnistä kone ja anna vatkautua noin minuutti täydellä teholla. Lisää öljyä ohuena nauhana kunnes seos alkaa paksuta ja saavuttaa lopulta kiinteän muodon (voit kallistaa kulhon ja majoneesi pysyy kulhossa liikkumattomana). Mausta suolalla (minä laitoin pari rouhaisua merisuolamyllystä) ja pippurilla (samoin pari rouhaisua myllystä.

Tämä majoneesi on aivan mahtavan makuinen ja monikäyttöinen. Sen voi valmistaa myös etikalla sitruunan sijaan ja käyttää rapsiöljyn sijaan rypsi- tai auringonkukkaöljyä. Itse käytän tätä majoneesia usein kermaviilin kanssa esimerkiksi kinkku tai kanasalaatin kastikkeena. 

Mutta palataan kastikkeeseen:

Sekoita majoneesin joulkkoon  smetana tai Cream Fresh ja pyöräytä koneessa pienimmällä teholla pari kierrosta, että sekoittuu hyvin. Lisää sekaan kuutioitu paprika, suolakurkku ja porkkana. Porkkanan voi toki myös raastaa isolla terällä jos on kiire... Lisää 1-2 teelusikallista hunajaa.  Kannattaa maistaa välillä ettei mene turhan makeaksi. Sekoita kastike kevyesti valmiiksi.

Laita jääkaappiin maustumaan ja valmista kala.


Uunilohi
Lohi (valmiiksi puhkaistuna, perattuna)
Suolaa
Pippuria
Sitruunapippuria
Tilliä
Voita

Mausta lohi makusi mukaan, minä laitoin suolaa ihan ronskisti, samoin pippuria. Voita laitoin kalan sisään n.50g paloina, sillä äitini on aina tehnyt niin ja kalasta tulee näin minusta parempaa kuin ilman voita. Hunnuta kala kuivatulla tillillä. Kääri folioon ja paista mieleiseesi kypsyyteen 200asteessa 1,5-2h (meillä tykätään, että kala on hieman ylikypsää ja mukavan pehmeää).


Lohen kaveriksi päädyin tällä kertaa tekemään gratiinia, sillä se on yksi tyttäreni lempi ruuista. Hän kun rakastaa parsa- ja kukkakaalia. Kaikki muut kasvikset menevät vaihtelevasti, mutta nämä kaksi "kaalia" kelpaavat aina.


Gratiini
Kaksi parsakaalia
Kukkakaali
Kaksi valkuaista
2dl maitoa
1dl vehnäjauhoja
Suolaa
Pippuria
4dl juustoa

Paloittele kukkakaali ja parsakaalit voideltuun uunivuokaan.  Sekoita gratiini ainekset (maito, valkuaiset, vehnäjauho) monitoimikoneessa tasaiseksi ja mausta. Kaada aines kasvisten päälle ja sekoita niin, että gratiinikastiketta on jokapuolella kasviksia. Ripottele päälle mieleistäni juustoa (mä laitoin tällä kertaa normaalia Arkijuustoa) ja laita uuniin 200astetta/40min tai kunnes kasvikset ovat mieleisessäsi kypsyysasteessa.


-

Meillä ruuan vastaanotto oli vähän ristiriitainen juttu, kukaan ei sitä halua tehdä, mutta kun joku aloittaa on innokkaita neuvojia yhtä äkkiä useampikin. Silti iso perhe on rikkaus ja ruuanlaitto rakkaille omalla laillaan varsin mukavaa. Kunhan ei tarvitse siivota jälkiään ;) 

Rakkain terkuin, Hanski

Kaiken takana on äiti -blogi kertoo yh-mammailusta, rakkaudesta käsillä tekemiseen ja kirjoittamiseen. Välillä on äidin käsissä syntyy villasukka (ehkä toinenkin), toisinaan äiti kehittelee uusia herkkuja itselleen ja pienelle tyttärelleen. 

Ei kommentteja: