maanantai 19. tammikuuta 2015

LohkoperunatLohkoperunat itse tehtyinä ovat äärimmäisen helppo ruoka, siitä huolimatta kaupan pakastealtaat pursuavat erilaisia vaihtoehtoja lohkoperunoista. Taloudellisesta ruoanlaitosta kiinnostuneiden kannattaa vakavasti harkita valmistuotteista siirtymistä itse valmistettuun tuotteeseen. Oma tekemät lohkot saa halutessaan täysin rasvattomina ja niukasti suolattuina.

Lohkoperunaksi valitaan usein puolijauhoinen lajike; kun lohkoperunen pinta paahtuu vahvaksi on sisuksen pehmeys sille mukava vastapaino.

Ensiksi valitaan sopiva määrä perunoita lohkottavaksi ja lisätään sen jälkeen määrään muutama ylimääräinen peruna. Kokemuksenmukaan näitä perunoita kuluu yleensä enemmän kuin arvioitsija uskoisi.

Perunat pestään juuresharjalla puhtaaksi.

Peruna halkaistaan ja puolikkaat leikataan vielä 2-4 osaan. Lohkojen paksuus vaikuttaa valmistusaikaan, ohuemmat lohkot kypsyvät luonnollisesti nopeammin kuin paksut. Perunaa leikatessa pitäisikin pyrkiä saamaan lohkoista suunnilleen saman kokoiset.

Lohkot asetetaan pellille kuori alaspäin.

Tässä vaiheessa lohkot voi pyyhkäistä kuivaksi tai antaa hetken kuivahtaa tai vain laittaa uuniin.

Ennen uuniin laittamista lohkot voi maustaa suolalla, pippurilla, yrttimausteilla, tuoreilla yrteillä, chilillä, valkosipulilla tai jättää maustamatta.

Paista lohkoperunoita uunissa 250-asteessa puolisen tuntia, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin värisiä. Paiston loppupuolella voi laittaa uuniin pelkästään ylävastuksen päälle, jotta perunat varmasti saavat herkullisen värin.

Lohkoperunoiden tekeminen ei siis ole vaikeaa ja yhden kaupan valmispussin hinnalla saa jo säkillisen perunoita, josta syö useamman kerran. Itse tekemällä saa myös juuri omaan makuun maustettuja perunoita. Maustamattomat ja suolattomat perunat ovat myös taaperoille sopivaa ruokaa heti kun pureskelu sujuu.

Ei kommentteja: