torstai 26. helmikuuta 2015

Gluteeniton kvinoaleipä

gluteeniton quinoaleipä

Quinoaleipä

300 g kokonaisia kvinoaa
60 g chian siemeniä
2 1/2 dl vettä
60 ml öljyä
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
1/2 sitruunan mehu

100 g kuivattuja luumuja
100 g saksanpähkinää
kurpitsansiemeniä

Leivontaa edeltävänä päivänä laita chian siemenet likoamaan 2 dl vettä (1/2 dl jää taikinaan). Sekoita siemeniä alkuun aina välillä, jotteivät ne turpoa klöntiksi. Laita siemenet yöksi jääkaappiin.

chialeipä

Kuumenna uuni 160 asteeseen.
Huuhdo kvinoa huolellisesti siivilässä kylmällä vedellä ja anna veden valua rauhassa pois.
Leikkaa luumut neljään osaan ja murenna saksanpähkinöitä pienemmiksi.

Laita kaikki muut aineet paitsi luumut, pähkinät ja kurpitsan siemenet kulhoon.
Sekoita taikinaa noin 3 minuutin ajan vatkaimella tai hivenen kauemmin käsin, kunnes kaikki aineet ovat kunnolla sekaisin.
Lisää taikinan joukkoon pilkotut luumut ja pähkinät ja sekoita ne tasaisesti taikinaan.
Kaada taikina leipävuokaan ja ripota pinnalle kurpitsansiemenet.
Halutessasi voi rouhaista suolamyllystä hitusen lisäsuolaa leivän pinnalle.

quinoaleipäPaista leipää uunissa ainakin puolitoista tuntia, ehkä tunti ja kolmevarttia.
Tarkasta leivän kypsyys painamalla leivänpintaa alaspäin, sen pitäisi olla joustava, mutta napakka leivän ollessa valmis. Myös tavanomaiseen leipään käytettävä pinnan koputus toimii tässä.

Anna leivän jäähtyä vuoassaan puolituntia.

Poista leipä vuoastaan ja anna sen jäähtyä loppuun ritilällä.

Leikkaa leipää terävällä veitsellä.

Leivän rakenne on murenevainen ja siksi sen voi paahtaa vain pannulla voissa, leivänpaahtimeen se murenisi täysin.

kvinoaleipä
Kvinoaleipä pannulla paahdettuna

Käytin kertakäyttö leipävuokaa 240 x 80 x 55 mm eli se oli litran vetoinen. Mikäli käytät metallista vuokaa suojaa se leivinpaperilla. jotta saat leivän varmasti ehjänä irti.

Sunsweetin haaste oli valmistaa alku-, pää-, ja jälkiruoka ja olen vakaasti sitä mieltä, että leipä voi olla alkupala. Alkupalamaisuutta tähän leipään tuo kvinoa, quinoa, kinua ihan miten vain halutaan sanoa, rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Leivässä on luumun tuomaa makeutta, joten sen päälle sopii mainiosti suolainen päällyste; leikkeleet, juustot ja muut tavanomaiset leivänpäälliset. Tavanomaisesta leivästä tämä poikkeaa kumminkin makunsa ja rakenteensa puolesta.

Leipä sopii gluteenittomaan, kananmunattomaan ja vegaaniin ruokavalioon.

2 kommenttia:

Maikki kirjoitti...

Tosi kiva ohje! En ole oikein ikinä oppinut tykkäämään quinoan mausta, mutta ehkä voisin kokeilla tehdä tätä hirssistä :)

Satu kirjoitti...

Jos kokeilet tätä hirssistä, niin kerrothan miten onnistui? Gluteeniton leivonta on itselläni hyvin alkutekijöissään ja kaikki vinkit ovat tervetulleita :)