maanantai 2. helmikuuta 2015

Omena-valkoviinikakku

 Omena-valkoviinikakku

150 g pehmeä voi
0,75 dl sokeri
4 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeri
1 muna

Sekoita voi ja sokeri sekaisin.
Sekoita jauhot, vaniljasokeri ja kanamuna käsin voi-sokeriseokseen.
Muovaa taikina palloksi, kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin 1 h vetäytymään.
Valmista täyte.


Täyte

1,5 kg (10-15 kpl) kotimaisia omenoita
1 dl sokeria
1,5 dl valkoviiniä
1 dl rusinoita
1 tl kanelia
1 pss vanhanajan vaniljakastiketta

Pilko omenat sormenpään kokoisiksi kuutioiksi
Karamellisoi kattilassa omenat ja sokeri.
Lisää joukkoon viini ja anna muhia miedolla lämmöllä kunnes sokeri on kokonaan liuennut.
Lisää joukkoon kaneli rusinat ja vaniljakastike.
Keitä aineita kannen alla miedolla lämmöllä kunnes omenat hieman pehmenneet

Voitele irtopohjavuoan reunat ja pohja.
Painele taikina irtopohjavuokaan.
Kaada täyte kakkupohjan päälle ja paista uunissa 175 c alatasolla 30 min.
Valmista tällä välin muruseos kakun päälle.


Muruseos

50 g pehmeää voita
0,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja

Nypi ainekset käsin muruiksi.

kaada muruseos päälle
paista ylätasolla 10-15 min, kunnes hyvä väri


Tarjoa kakku jäätelön, vaniljakastikkeen tai ranskankerman kanssa.
Lämpimänä kakku on hyvin makea, mutta jääkaappikylmänä makeus ei ole enää hurja. Mikäli et pidä makeasta vähennä ohjeen sokerin ja rusinoiden määrää ja korvaa kaupan vaniljakastike itse tekemälläsi, vähemmän makealla kastikkeella. Myös käyttämiesi omenoiden ja viinin makeus vaikuttaa lopputulokseen.

Me toteutimme kakun tavalliseen piirakkavuokaan, mutta siitä kakun lämpimänä leikkaaminen ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla ja siksi suosittelenkin irtopohjavuokaa.

Olen ollut kiireinen kaikkialla muualla kuin keittiössä, joten tämän herkun toteutti äitini. Äiti tietää minun olevan heikkoina suomalaisiin omenoihin ja valmisti niistä tämmöistä herkkua.

Ei kommentteja: