keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Toscanalainen sienikeitto

tomaattinen sienikeitto



Toscanalainen sienikeitto

500 g männynleppärouskuja
200 g herkkutatteja
4 valkosipulin kynttä
4 rkl öljyä
400 g tomaattimurskaa
6 dl kasvisliemi
4 leipäviipaletta
persiljaa
parmesanjuustoa
suolaa
pippuria



Hienonna 3 kpl valkosipulin kynsiä ja kuullota ne öljyssä kattilan pohjalla.
Lisää tomaattimurska ja kasvisliemi kattilaan.
Keitä tuoretta tomaattimurskaa 10-15 min. säilöttyä kauemmin, jopa tupla ajan.
Lisää puhdistetut ja paloiksi pilkotut sienet, pakastettuja sieniä käyttäessäsi lisää joukkoon myös mahdollinen sienistä tullut neste.

Keitä kunnes sienet pehmeitä n. 5-10 minuuttia.
Mausta suolalla ja pippurilla.

Hiero paahdettua leipää halkaistulla valkosipulin kynnellä ja sivele leipä sitten öljyllä tai silppua valkosipuli ja ripottele se leivälle.

Korista keitto persilja silpulla ja parmesaanilla.


Kumpikaan sienistä ei pidä pitkästä keittämisestä, joten lisää ne juuri ennen tarjoilua keittoon muhimaan.

 Syksy oli sienestyspaikassamme äärimmäisen kuiva ja saatoimme poimia sieniä jotka olivat melkeinpä valmiiksi kuivattuja. Kuivuudesta johtuen sienen leikkuupinnan värin muuttuminen oranssista  vihertäväksi jäi olemattomaksi. Kuvissa oleva yksilö on kaunis, monet näistä herkuista näyttävät metsässä aika pelottavilta ja pahoilta.


EDIT. Suomen Sieniseuran fb-sivuilla veikattiin tätä sientä sinileppärouskuksi, joka myös on hyvä ruokasieni. Kuvani ovat kehnoja ja sienestyspaikkamme mikroilmasto hyvin omintakeinen, joten täyteen varmuuteen lajista ei enää voi päästä. Molemmat sienet ovat kuitenkin täysin syötäviä ja turvallisia.


"Sana leppärousku on muinaissuomalainen eikä tarkoita sitä, että leppärouskut eläisivät symbiossissa lepän kanssa, vaan sana leppä tarkoittaa verta, jolloin kyse on verirouskusta. Männynleppärousku on männyn juurisieni" - Wikipedia

Ei kommentteja: