sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Villiyrttileipä


Villiyrttileipä

0,5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
suolaa
vehnäjauhoja (ainakin 500 g)
Kuorallinen villiyrttejä eli nokkosta ja vuohenputkea

Kaada vesi suureen kulhoon.
Sekoita joukkoon puukauhalla kuivahiiva.
Lisää vehnäjauhoja vähitellen.
Kun taikina on löysää ja hyvin sekoittavaa sekoita joukkoon vähitellen pieniksi revittyjen villiyrttien lehdet.
Lisää aina välillä jauhoja ja sitten taas yrttejä.
Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista ja tuntuu kiinteältä voi sen jättää pyyhkeen alle kohoamaan.

Kun leipä on kohonnut tunnin - pari paistetaan se 250 asteisessa uunissa kypsäksi n. 20-30 minuuttia.
Kypsä leipä kumisee, kun sen pohjaa koputtaa.
Jäähdytä leipä ritilällä.

Ohje on vanha tuttu mökkileipä-ohje, mutta ajattelin nostaa sen uudelleen esille. Samoin kuin mökkileivässä, voi tässäkin leivässä osan jauhoista vaihtaa toisiksi, vaikka spelttijauhoiksi.

Tällä hetkellä luonto on täynnä ilmaista ruokaa, joka vain odottaa poimijaansa. Aloita tuttavuus villiyrttien kanssa pienin askelin, esimerkiksi tämän leivän avulla. Kun pääset alkuun villien kasvisten kanssa, huomaat miten metsästäjäkeräilijä sinussa herää ja olet pian hulluna horttaan ;)

2 kommenttia:

Raija kirjoitti...

Mikään ei voita itse tehtyä leipää, ei sitten mikään.

Satu kirjoitti...

Pakko tunnustaa, että tyttären tekemät leivät hakkaavat omatekemäni mennen tullen :)