maanantai 27. heinäkuuta 2015

Firenzen top-3


Eurooppa-kierroksella ehdin myös Toskanaan ja ihastuin jälleen kerran Italiaan. Majoituimme ystäväni sukulaisten luona maaseudulla viinitilojen keskellä, ja päivisin tutustuimme Firenzeen. Paikallisten kanssa matkustaessa on se hyvä puoli, että he tietävät parhaat ruokapaikat, ja haluankin jakaa taidehistorian pääkaupungin helmet.

1. Il Chicco di Caffè -ravintola

Paikallinen tuttava kertoi, että jos Firenzessä syö, on syötävä Il Chicco di Cafféssa. Ravintola on pieni ja rauhallinen huolimatta sen sijainnista aivan turistialueen kupeessa. Ruokalista vaihtuu päivittäin sen mukaan mitä minäkin päivänä saadaan maaseudun paikallisilta tuottajilta. 


Raaka-aineet tulevat siis paikallisilta tuottajilta, ja erityisesti lisukkeet veivät kielen mennessään. Ruoka tuli nopeasti ja se maistui herkulliselta ja tuoreelta. Ainoaksi ongelmaksi koitui seurueen vegaani -- erityisruokavalioiden kanssa matkustavan kannattaakin varmistaa mitä annoksiin oikeastaan kuuluu, ettei tule juustoisia yllätyksiä. Henkilökunta oli kuitenkin erittäin ystävällistä ja käänsi iloisena italiankielistä ruokalistaa.


Annokset eivät ehkä vakuuta ulkonäöllään, mutta maku oli mieletön. Alimman kuvan sienet olivat koko seurueen suosikkiannos!

Il Chicco di Caffè
Via della Chiesa, 16, 
Firenze, Italy


2. Procacci 1885-herkkubaari

Toinen italialainen tuttu raahasi meidät kädestä pitäen Procacciin, jossa kuulemma jokaisen tulisi joskus käydä. Procaccissa tarjotaan alueelle tyypillisiä herkkuja, kaikkea viinistä alkupala-annoksiin ja jälkiruokiin. Baarijakkaroilla istui designer-jakkupukuihin pukeutuneita italiaanoja ja sivistyneellä aksentilla englantia puhuvia turisteja, joten me opiskelijat sovimme sinne kuin nyrkki silmään.  Procacci oli siis ehdottomasti hieman arvokkaampi herkkupaikka, mutta tryffelileipänen vei kielen mennessään.


Kokeilimme kaikki Firenzelle kuulemma perinteistä herkkuleipästä. Yhden sellaisen sai parilla eurolla, ja se riitti hyvin pieneksi välipalaksi.


Via Tornabuoni, 64/r
50123 Firenze


3. Coronas Café -jäätelöbaari


Italiassahan tietysti parasta on hyvä jäätelö. Taas paikallisen ystävän johdolla löysimme Firenzen parhaan gelaterian monien turistirysien joukosta. Oma henkilökohtainen suosikkini oli Coronasin suklaajäätelö, joka oli niin tujua, ettei siinä ollut maitoa ollenkaan! Seurueen vegaani kiittelikin useita maidottomia vaihtoehtoja.Corona's Café
Via dei Calzaiuoli, 72, 
Firenze, Italy

Jos Coronasia ei löydä, mutta mieli tekee jäätelöä, muistakaa italialaisen ystäväni neuvo: vain halvoissa turistipaikoissa jäätelö kootaan suuriksi "vuoriksi". Eli etsikää litteää jäätelöä niin ette voi mennä vikaan!

Ei kommentteja: