sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Hunaja luonnon oma makeuttaja -kirja


 Hunaja luonnon oma makeuttaja-kirja on viekoittelevan kaunis teos, joka huomaamatta houkuttelee lukijan viihtymään parissaan pitkään. Kirja on kirjoitettu helposti luettavaksi, kieli on hyvää ja ilmaisut harkittuja. Mehiläisten maailma aukeaa mielenkiintoisena ja monipuolisena lukijalle. Upeat kuvat siivittävät lukukokemusta ja lukuisista infobokseista saa hyvän määrän knobbitietoa ja tiukkoja faktoja. Kirja esittelee erilaisia hunaja-laatuja, kertoo miten mehiläiset tekevät hunajaa ja mitä muuta mehiläispesä tuottaa. Lukemalla saa selville lääketieteen etsivän hunajasta antibiootin seuraajaa sekä kerrotaan hunajan väärentämisestä. Lukijalle esitellään tiiviisti mehiläisten hoidon historia aina luolamaalauksista muinaisen Egyptin kautta tähän päivään. Äänensä kuuluville saavat mehiläistarhaajat ja kaupunkimehiläisiä hoitavat ihmiset. Kirjan lopussa on kauniisti kuvatut reseptit Savoyn keittiöpäällikön Kari Aihisen, Ravintolakoulu Perhon, Kansallisoopperan, Markus Maulavirran ja kirjailijan hunajaisiin herkkuihin.
Kirja ei välttämättä anna mitään uutta tietoa mehiläisiä harrastavalle, mutta siihen on koottu suuri määrä tietoa helposti omaksuttavassa muodossa. Kerrankin sirpaleisesta tiedosta on koottu kattava ja selkeä teos, joka sopii niin asiasta jo tietäville vahvistamaan tietoa kuin ummikoille antamaan ensikosketuksen aiheeseen.

Mehiläistenhoito on viime vuosina kokenut suuria muutoksia. Aivan lähivuosina on yleistynyt kaupunkimehiläisten hoito ja tarhaajien joukossa on tapahtunut muutosta. Pitkään mehiläisten hoitajat olivat Suomessa miehiä, nyt hoitajat ovat yhä useammin nuoria naisia.

Hunajan ja mehiläisten tuoman pölytyspalvelun arvostus on noussut kun tieto aiheesta on levinnyt. Kirjan tarjoama tietoisuus siitä mihin kaikkeen mehiläiset vaikuttavat pölytyksellään ja pesissä valmistamillaan aineilla antaa meille aina vain enemmän syitä arvostaa niitä.

Tämä hunajaa ja mehiläisiä käsittelevä kirja kuuluu informatiivisten keittokirjojen kastiin. Kirja antaa syvän ymmärryksen raaka-aineesta, sen tuotannosta ja erilaisista ominaisuuksista. Mehiläisten ja hunajan lisäksi kirja esittelee superfoodistien hyvin tunteman propoliksi, siitepölyn, pergan ja muut erikoisemmat mehiläistuotteet. Tämän lisäksi kirjassa on muutama perusohje kotona valmistettavaan mehiläistuotekosmetiikkaan.

Vaikka elämmekin vasta syksyä, uskallan veikata tätä yhdeksi mieluisimmista joululahjoista kaikille ruoanlaitosta ja luonnosta kiinnostuneille.

*Kirja on saatu blogin kautta

Ei kommentteja: